Gemeente Gemeente Grobbendonk

Vuurwantsen gespot

Er komen de laatste tijd veel vragen binnen rond een insect in fel rode en zwarte kleuren dat plots in grote hoeveelheden verschijnt. Meestal gaat het hier over vuurwantsen (Pyrrhocoris apterus), behorende tot de grotere groep van de wantsen. Wantsen zijn onschuldige, onschadelijke insecten die niet hoeven bestreden te worden.

De vuurwants heeft een kenmerkend uitzicht waaraan hij zijn naam te danken heeft. De bovenzijde van dit insect is knalrood met op de rug een zwarte, zandlopervormige vlek, met aan weerszijden een zwarte, ronde vlek. Aangezien deze soort eerder korte vleugels heeft, kan ze niet vliegen.

De vrouwelijke vuurwants scheidt een specifieke geurstof af om het mannetje te lokken. Ze overwinteren in spleten, onder stenen, tussen afgevallen bladeren, onder de grond… .

Tijdens de eerste warme dagen in het vroege voorjaar verschijnen de volwassen exemplaren. Dit gebeurt vaak massaal (wat soms aanleiding geeft tot onrust en visuele hinder).

Vuurwantsen bevinden zich meestal op de grond en onder afgevallen bladeren, bij voorkeur onder linde (Tilia), acacia (Robinia) en kaasjeskruid (Malva). Ze voeden zich dan ook vooral met zaden en afgevallen bladeren die ze leegzuigen. Ook lusten ze het zoete sap in de bast waardoor ze ook op de stam terug te vinden zijn. Daarnaast eten ze dode insecten (waaronder soortgenoten) en vallen ze ook levende insecten aan. Ze zoeken vaak plekjes op in de zon zoals boomstammen en muren om zich op te warmen.

Op plaatsen waar in het verleden vuurwantsen werden aangetroffen, kunnen extra schuilplaatsen (zoals dichte gewassen) verwijderd worden.

Het bestrijden wordt afgeraden aangezien de vuurwants niet schadelijk is voor plant en mens. De bestrijding wordt daardoor schadelijker dan het beestje zelf.

Meer info:
Dienst milieu en groen, tel. 014 50 70 04

Gepubliceerd op  di 16 mei 2017