Gemeente Gemeente Grobbendonk

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is een verplicht document dat mogelijke kopers of huurders informeert over de energiezuinigheid van een woning. Op basis van het EPC kan je de energiezuinigheid van woningen vergelijken. Het EPC legt geen eisen op aan het gebouw, maar heeft een louter informerende taak.

Als het gebouw opnieuw verhuurd of verkocht wordt en het EPC is nog geldig, dan moet je geen nieuw EPC laten opmaken.

Als je in de woning intussen maatregelen hebt doorgevoerd waardoor het gebouw energiezuiniger is geworden, dan kan je er baat bij hebben op een nieuw EPC te laten opmaken. Het nieuwe EPC zal dan een betere score geven.

Het EPC is 10 jaar geldig.


Om geleidelijk te evolueren naar de eis voor bijna-energieneutrale gebouwen in 2021, daalde sinds 1 januari 2018 het maximaal toegelaten E-peil. Er werd voor woningen ook het S-peil (schil-peil) geïntroduceerd.

Voor nieuwe residentiële gebouwen (woningen, appartementen, studio’s…) daalt het maximale E-peil met 10 punten naar E40. Het theoretisch energiegebruik zal daarvoor minstens 20% moeten dalen.

Voor woningen n niet-residentiële gebouwen (met uitzondering van industriegebouwen) zal het K-peil niet meer berekend worden voor woningen. Als alternatief komt het S-peil of schilpeil. Het doel is om de isolatiegraad van een gebouw eerlijker te benaderen. Kleine volumes worden niet zoals bij het K-peil benadeeld. Het is ook meer dan enkel een isolatie-peil: de netto-energiebehoefte en de luchtdichtheid hebben samen met de gebruikte isolatiematerialen invloed op dit berekende cijfer. In tegenstelling tot het K-peil kan het cijfer bovendien verschillend zijn voor elk appartement of woon-eenheid binnen het project.

Hoe aanvragen

Meer informatie betreffende de EPB-eisen?

Via de website van de Vlaamse overheid vindt u meer informatie. De EPB-eisen vindt u hier: EPB-eisentabel.

Waar vind ik energiedeskundigen?

Via de website http://www.epcdeskundigen.be kan je de dichtstbijzijnde energiedeskundige vinden.