Gemeente Gemeente Grobbendonk

Januari - maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Januari is de internationale maand in de strijd tegen baarmoederhalskanker. Tijdens deze maand benadrukken we het belang van een vroegtijdige opsporing van baarmoederhalskanker. Ben je tussen de 25 en 64 jaar oud? Laat dan elke drie jaar een uitstrijkje nemen én voorkom baarmoederhalskanker.

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker moedigt vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Hierdoor kunnen afwijkende cellen tijdig worden opgespoord en behandeld. Zo wordt baarmoederhalskanker voorkomen.

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Dit uitstrijkje wordt dan in een laboratorium onderzocht om te kijken of het afwijkende cellen bevat.

Wat gebeurt er als het uitstrijkje afwijkend is?
Enkele weken na het uitstrijkje ontvangt je arts het resultaat. Als er afwijkende cellen gevonden werden, is bijkomend onderzoek nodig. Mogelijk maakt dit je ongerust? Bespreek het zeker met je arts.

Als er lichte afwijkingen gevonden worden, krijg je meestal het advies om na 6 en 12 maanden een vervolguitstrijkje te laten nemen. Je arts controleert dan of de afwijkende cellen verdwenen zijn. Als de afwijkende cellen niet verdwijnen, is bijkomend onderzoek nodig. 

Als je uitstrijkje ernstig afwijkende cellen bevat, dan word je doorverwezen voor bijkomend onderzoek. 

De kans dat je echt baarmoederhalskanker hebt, is klein. Vaak gaat het om een voorstadium dat vrij eenvoudig kan worden behandeld. In dat geval wordt baarmoederhalskanker voorkomen.

Laat je dochter en je zoon vaccineren!
De Vlaamse overheid biedt alle jongens en meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs gratis het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) aan. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. 

Op basis van het laatste advies van de Hoge Gezondheidsraad blijkt dat ook bij jongens, dankzij het vaccin, aanzienlijke gezondheidswinst geboekt kan worden. Door het vaccin tegen HPV kunnen ook andere kankers zoals penis-, hoofd- en nekkanker, vermeden worden.

Uitnodigingsbrief
Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tussen de 25 en 65 jaar oud bent en het te lang geleden is dat je een uitstrijkje heb laten nemen. Je maakt dan zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog op een dag waarop je niet ongesteld bent.

Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was?
Dat kan heel eenvoudig online én mobiel met:

Daar vind je ook een overzicht van je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema.
Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart of de app ‘itsme’.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek? 
Neem dan contact op met het Centrum voor Kankeropsporing. Dat kan via:

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog.

Gepubliceerd op  do 14 jan 2021