Gemeente Gemeente Grobbendonk

Beperkt bezoek AZ Herentals toegelaten vanaf 8 juni

In het AZ Herentals zal elke patiënt 1 bezoeker mogen ontvangen vanaf maandag 8 juni en dus nog niet vanaf dinsdag 2 juni. Voor de veiligheid van medewerkers, patiënten én bezoekers wil het ziekenhuis een geautomatiseerde toegangscontrole voorzien. Dit nieuwe systeem is beschikbaar vanaf 8 juni. Tot en met zondag 7 juni blijft het huidige bezoekverbod van kracht.

In het AZ Herentals herneemt stilaan de normale werking voor afspraken, onderzoeken en ingrepen. Iedereen die het ziekenhuis binnen komt, wordt gecontroleerd om de veiligheid van medewerkers en patiënten te beschermen. Zo gauw bezoek wordt toegelaten, vergroot het aantal personen dat deze controle moeten doorlopen.

Om dit alles in goede banen te leiden, zal het AZ Herentals een systeem met geautomatiseerde toegangscontrole plaatsen, waarbij patiënten met hun e-ID en bezoekers met een geldige QR-code het ziekenhuis kunnen binnengaan. Dit geautomatiseerde systeem is beschikbaar vanaf maandag 8 juni.

De details over het systeem worden verder uitgewerkt. Een aantal uitgangspunten zijn al wel afgesproken:

  • Het bezoek wordt enkel toegelaten tussen 17 en 20 uur, om drukke liften en gangen te vermijden. Vanaf 17 uur zijn er immers minder patiënten voor een raadpleging of onderzoek aanwezig.
  • Per patiënt zal er dagelijks 1 (bij voorkeur steeds dezelfde) bezoeker toegelaten worden en dat maximaal voor 30 minuten. Elke patiënt (die minstens voor 1 nacht opgenomen wordt) ontvangt een QR-code die hij aan zijn gekozen bezoeker kan doorsturen.
  • Er is geen bezoek toegelaten bij coronapatiënten.
  • Elke bezoeker moet zijn handen ontsmetten en een mondmasker dragen.
  • De richtlijnen voor begeleiders blijven ongewijzigd: wie naar het ziekenhuis komt voor een afspraak, onderzoek of ingreep, komt alleen. Enkel wanneer het niet anders kan, mag een begeleider de patiënt vergezellen.

Aangezien een toegangscontrole nog lang, en mogelijk permanent, deel zal uitmaken van de normale werking van het ziekenhuis, heeft het AZ Herentals er voor gekozen om meteen te starten met een goed uitgewerkt systeem wanneer bezoek mogelijk wordt, in plaats van eerst een tijdelijke oplossing te gebruiken. Daarom is er bewust voor gekozen om pas vanaf 8 juni bezoek toe te laten en dus nog niet op dinsdag 2 juni.

Gepubliceerd op  za 30 mei 2020