Gemeente Gemeente Grobbendonk

Maak je tuin bijvriendelijk

We verdelen dit jaar opnieuw gratis bloemenzaad aan inwoners die hun voortuin een kleurrijk uitzicht willen geven en er een paradijs voor vlinders en bijen van willen maken. Bij de lokale bakker ligt er een gratis zakje met bijvriendelijk bloemenzaad voor je klaar. De actie is geldig vanaf 10 mei, zolang de voorraad strekt.

De populaties van nuttige insecten en honingbijen gaan er zorgwekkend snel op achteruit. Bloemen verbeteren het voedselaanbod voor deze dieren en verhogen de overlevingskansen, wat erg belangrijk is voor de fruitteelt, ons klimaat en onszelf. Heel wat fruitsoorten zijn voor hun bestuiving sterk afhankelijk van honingbijen.

Het inzaaien van tuintjes, braakliggende akkers en perceeltjes met het bloemenmengsel helpt niet alleen het bestuivingsproces maar zorgt ook voor kleurrijke bloemenakkers die de omgeving en het landschap verfraaien.

Ook als gemeente nemen we onze verantwoordelijkheid en zullen we nog dit voorjaar een aantal bermen en groenpleintjes* inzaaien met eenjarige bloemenmengsels.

Het zaad is een mengsel van één- en tweejarigen zoals dille, goudsbloem, blauwe korenbloem, koriander, grote klaproos, boekweit, gele ganzenbloem, slangenkruid, gewoon duizendblad, muskuskaasjeskruid en akkervergeet-mij-nietje.

Met een zakje bloemenmengsel kan je een oppervlakte van ongeveer 100 m² bezaaien. 

Doe mee en ga langs bij je lokale bakker. Zaai en maak van Grobbendonk de bijvriendelijkste gemeente.

Foto's van jouw bijvriendelijke tuin mag je bezorgen aan communicatie@grobbendonk.be.

*Volgende locaties worden ingezaaid: grasplein Wijnrankplein, deel berm Sperwerlaan, open stukken oud deel begraafplaat Grobbendonk, deel berm Dijkstsraat, berm hoek Boudewijnstraat-Troon, speelpleintje Langenberg.

Gepubliceerd op  zo 09 mei 2021