Gemeente Gemeente Grobbendonk

Bladkorven in onze straten

Grobbendonk heeft heel wat mooie bomen in het straatbeeld. Deze bomen hebben hun nut en zijn van ecologisch belang, maar kunnen in het najaar hinder veroorzaken door hun bladval.

De afgevallen bladeren zorgen voor gladde stoepen of kunnen rioolkolken verstoppen. De groendienst heeft in de herfst de handen meer dan vol, maar gelukkig hebben veel buurtbewoners de gewoonte om de bladeren zelf op te ruimen. Om de buurtbewoners te helpen, plaatste de gemeente in verschillende straten bladkorven. Hierin mogen alleen bladeren van bomen die tot het openbaar domein behoren. Er hoort dus geen groenafval in of bladeren van bomen en struiken afkomstig van privé-eigendom. De groendienst komt verschillende keren langs om de verzamelde bladeren op te halen. In straten waar geen bladkorven staan, veegt de gemeente de bladeren op.¬†We danken alle inwoners die ons op deze manier helpen bij het ruimen van de bladeren!

Wat doen met afgevallen bladeren in eigen tuin?
Bijeengeharkte herfstbladeren (een combinatie van verschillende soorten is ideaal) kan je gewoon laten liggen: ze vormen een isolatielaag, geven de bodem een winterjasje en worden ter plaatse humus voor bomen, struiken en bloemen. Hierdoor wordt het bodemleven gestimuleerd. Meer weten hierover? Lees dan zeker dit nieuwsbericht.

Zie je liever het groene gras? Je bladafval kan je meegeven met de GFT-ophaling. Tot 19 december kan je het bladafval gratis afleveren op het recyclagepark. Check zeker hier even de drukte op het recyclagepark.

Gepubliceerd op  vr 16 okt 2020