Gemeente Gemeente Grobbendonk

Budget en schulden

Hebt je problemen om je budget te beheren en je administratie op orde te krijgen? Heb je schulden? Misschien kan een ondersteuning in je budget een oplossing zijn. Dit kan op verschillende manieren. Een maatschappelijk werker kan samen met jou een overzicht maken van je financiële situatie, je advies geven en eventueel een traject opstarten.

Budgetbegeleiding
Budgetbegeleiding is een vorm van hulpverlening waarbij je advies en steun kan krijgen van onze maatschappelijk werkers maar waarbij je zelf nog je budget beheert. Je ontvangt dus zelf je inkomsten en voert zelf al je betalingen uit.

Budgetbeheer
Budgetbeheer gaat een stap verder dan budgetbegeleiding. Bij budgetbeheer wordt je budget beheerd door je maatschappelijk werker. Al je inkomsten worden op een persoonlijke budgetrekening gestort. De maatschappelijk werker zal, in overleg, de betalingen uitvoeren.

Je ontvangt een overeengekomen bedrag aan leefgeld voor je dagelijkse uitgaven.

Schuldbemiddeling
Als je schulden hebt en er niet in slaagt je schuldeisers terug te betalen, kan schuldbemiddeling je helpen. De maatschappelijk werker probeert een regeling voor afbetaling van je schulden tot stand te brengen. Deze bemiddeling gaat heel vaak gepaard met een budgetbeheer of budgetbegeleiding.

Collectieve schuldenregeling
Als je schulden te groot zijn, wordt een collectieve schuldenregeling overwogen. Dit is een regeling die wordt aangevraagd bij de rechtbank en die loopt over verschillende jaren. De rechter wijst een schuldbemiddelaar aan. Een maatschappelijk werker kan je helpen bij het bundelen van de schulden en samen met de jurist een verzoekschrift opmaken.