Gemeente Gemeente Grobbendonk

Captatieverbod waterlopen provincie Antwerpen

Vanaf vrijdag 19 juli geldt een nieuw captatieverbod in verschillende stroomgebieden binnen de provincie Antwerpen. In de gebieden waar het verbod van kracht is, mag uit geen enkele waterloop water onttrokken worden.Voor Grobbendonk betekent dit dat er geen water mag opgepompt worden uit de Kleine Nete. Het verbod is nodig om de waterlopen te beschermen tegen de gevolgen van de aanhoudende droogte.

In de gebieden waar het verbod van kracht is, mag uit geen enkele waterloop water onttrokken worden. Dit betekent o.a. dat er geen water mag opgepompt worden om velden en tuinen te beregenen en dat ook visvijvers volledig afgekoppeld moeten worden van de waterlopen. Uitzondering hierop is het beperkt capteren van water als drinkwater voor het eigen vee dat nog buiten staat en het beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.

Het verbod is nodig om de goede ecologische toestand van de waterlopen te garanderen en/of niet verder achteruit te laten gaan.

Onderaan kan je het politiebesluit van de gouverneur van 18 juli 2019 en antwoorden op veelgestelde vragen downloaden.

De gouverneur roept op om zeer zuinig en oordeelkundig om te gaan met water, een schaars en waardevol goed. Temeer omdat voor de komende dagen opnieuw droog en warm weer wordt voorspeld.

Dit captatieverbod houdt geen verbod in op het gebruik van bv. grond- of leidingwater. Om verdere maatregelen te vermijden, blijft het uiteraard belangrijk om spaarzaam en doordacht om te gaan met water. Vermijd daarom best, ook zonder formeel verbod, de niet-essentiële toepassingen, zoals het besproeien van gazons of het wassen van auto’s.

 

Gepubliceerd op  vr 19 jul 2019