Gemeente Gemeente Grobbendonk

De Klimaatstrijd

De provincie Antwerpen gelooft dat de klimaatverandering geen ver-van-mijn-bed-show is. De gevolgen worden nu al duidelijk en de impact ervan wordt steeds groter. In de toekomst mogen we steeds meer neerslag verwachten in de winter en warmere, drogere zomers. Dus wateroverlast van oktober tot maart, extreme droogte van mei tot oktober, én te hete, kurkdroge zomers. We willen het niet té dramatisch voorstellen maar de provincie wil wel samen met de gemeenten verder werken aan een klimaatrobuust grondgebied.

Het klimaat is een zaak van ons allemaal. Daarom dagen we je uit om samen met ons deel te nemen aan de Klimaatstrijd van de provincie. Alle Antwerpse gemeenten strijden niet alleen voor een betere planeet, maar ook tegen elkaar.

De gemeente die zich het meest inzet en het meeste vooruitgang boekt, neemt de titel van ‘Gemeente met de Kleinste Ecologische Voetafdruk’ mee naar huis en mag een mooi ecologisch verantwoord prijzenpakket ontvangen.

Hoe kan jij je steentje bijdragen? Door de komende maanden stap voor stap je persoonlijke ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat mogen gerust kleine stapjes zijn. Wat minder vlees eten bijvoorbeeld. Of de auto een dagje thuislaten en met de fiets naar de bakker gaan. Alle beetjes helpen.

Deelnemen is extra makkelijk dankzij de gratis app ‘For Good’. Via  www.deklimaatstrijd.be vind je de link naar deze superhandige app die automatisch de ecologische voetafdruk van de inwoners berekent. Je krijgt daarbij ook een heleboel handige tips en tricks en uitdagingen op basis van drie thema’s (voeding, transport en energie) om Moeder Aarde een klein handje te helpen. De app houdt je eigen vooruitgang bij én berekent meteen waar jouw gemeente staat in het klassement.

Ook zonder smartphone kan je je steentje bijdragen. Surf naar www.vriendvan.be en ontdek talrijke handige tips over wat jij zelf kan doen voor het verbeteren van je voetafdruk. Je kan zelf kiezen welk thema je wil aanpakken. ‘Vriend van den tap’ overtuigt je om meer kraantjeswater te drinken. Of wil je maar al te graag wat zuiniger leren rijden? Dan is de rubriek ‘Vriend van zuinig rijden’ echt iets voor jou! Dankzij de tips kom je vast nog op extra ideeën voor een kleinere ecologische voetafdruk in de Klimaatstrijd. Check het zeker even uit!

Strijd met ons mee en wie weet mogen we ons in 2019 ‘Gemeente met de Kleinste Ecologische Voetafdruk’ noemen!

Meer info:
www.deklimaatstrijd.be

Gepubliceerd op  ma 30 apr 2018