Gemeente Gemeente Grobbendonk

Eikenprocessierupsen

Binnenkort kan je weer behaarde rupsen verwachten in de eikenbomen in je omgeving. Dit is de larve van de eikenprocessievlinder. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ‘s nachts ‘in processie’ op zoek naar voedsel. Na contact met de brandhaartjes van deze rupsen ondervinden mensen huiduitslag of jeuk. Wanneer de haartjes met de wind worden meegevoerd, kan irritatie aan de ogen en luchtwegen optreden. Probeer daarom contact met rupsen en nesten te vermijden.

Kom je in contact met deze brandhaartjes?
Probeer dan niet te krabben of te wrijven. Dit bevordert de verspreiding van de brandhaartjes en maakt de klachten erger. Vlak na de blootstelling kan je de aangetaste zone “strippen” met plakband om de brandhaartjes te verwijderen.
Spoel je huid en ogen met water en vergeet niet om ook je kleding goed te wassen en uit te spoelen. Klachten kunnen 1 à 2 weken aanhouden, maar verdwijnen meestal vanzelf. Bij lichte symptomen is er geen behandeling nodig. Bij hevige jeuk en ernstige klachten zoals ademhalingsmoeilijkheden raadpleeg je best je huisarts.

Eikenprocessierupsen op openbaar domein?
Je kan dit melden via het digitaal loket, onderaan deze pagina. De aannemer komt wekelijks naar onze gemeente om de gemelde nesten te verwijderen. Bomen met nesten
die gemeld werden, worden zo snel mogelijk gemarkeerd om dubbele meldingen te voorkomen en voorbijgangers te waarschuwen.

Eikenprocessierupsen op privé-terrein?

  • Je kan zelf aan de slag om je tuin aantrekkelijker te maken voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Hang een nestkastje op, plaats een insectenhotel, geef vleermuizen een kans en zorg voor een (wilde) bloemenhoek.
  • Gebruik geen insecticiden om de eikenprocessierups te bestrijden. Insecticiden kunnen schadelijk zijn voor mens en milieu en hebben geen effect op de irriterende haartjes.
  • Spuit de rupsen niet weg met een hogedrukreiniger! De brandhaartjes kunnen dan immers via de lucht verspreid worden.
  • Roep de hulp in van een gespecialiseerde aannemer, maar doe dit enkel wanneer de rupsen effectief hinder veroorzaken. Het preventief kappen van eikenbomen is verboden.
  • Een lijst met erkende aannemers kan je hieronder terugvinden bij downloads.