Gemeente Gemeente Grobbendonk

Diamant SCHITTEREND GESLEPEN

140 jaar geleden richtte Jan Eduard Claes de eerste diamantslijperij in de kempen op. En in Grobbendonk waren het de heren Cassiers en Dela Montagne die de diamantnijverheid vanuit Antwerpen naar Grobbendonk hebben gebracht. Dit was het begin van een schitterend verhaal. Na WO I werd heel de streek overspoeld door kleine diamantwerkplaatsen, waar " de stiel " vaak in familieverband werd ...
140 jaar geleden richtte Jan Eduard Claes de eerste diamantslijperij in de kempen op. En in Grobbendonk waren het de heren Cassiers en Dela Montagne die de diamantnijverheid vanuit Antwerpen naar Grobbendonk hebben gebracht. Dit was het begin van een schitterend verhaal.

Na WO I werd heel de streek overspoeld door kleine diamantwerkplaatsen, waar " de stiel " vaak in familieverband werd uitgeoefend. Ook hier in onze gemeente verdienden vele gezinnen hun boterham met het "steentje". Wist je bijvoorbeeld dat Grobbendonk en Bouwel meer dan 2.000 diamantbewerkers telden?

Wil je hier meer over weten? Kom dan juli, augustus en september 2018 naar de kerk van Grobbendonk voor een tijdelijke tentoonstelling die het Kempens diamantverhaal vertelt. Aan de hand van prachtige getuigenissen, foto's, filmpjes, objecten en documenten, ontdek je op welke manier hier in de Kempen ruwe diamant werd verwerkt en hoe het er hier toen aan toe ging in de vele zagerijen, snijkamers en slijperijen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

 •  zo 1 juli 2018 tot ma 30 september 2019
  maandag
  gesloten
  dinsdag
  gesloten
  woensdag
  gesloten
  donderdag
  gesloten
  vrijdag
  gesloten
  zaterdag
  van 14 tot 17u
  zondag
  van 14 tot 17u

Prijs

Gratis

Waar

Kerk Grobbendonk
Boudewijnstraat 2, 2280 Grobbendonk

Organisatie

vzw Briljante Kempen