Gemeente Gemeente Grobbendonk

Herdenking einde Tweede Wereldoorlog

De oud-strijders van Grobbendonk en Bouwel organiseren in samenwerking met het gemeentebestuur en de 82nd-101st Airborne Division vzw-Belgium uit Herselt, een herdenking van het einde van de Tweede 0Wereldoorlog. Van zaterdag 16 mei tot en met zondag 24 mei 2020 zullen in De Volle Vaart wapens en uniformen van alle strijdende partijen tentoongesteld worden in een aangepast kader. Een ...
De oud-strijders van Grobbendonk en Bouwel organiseren in samenwerking met het gemeentebestuur en de 82nd-101st Airborne Division vzw-Belgium uit Herselt, een herdenking van het einde van de Tweede 0Wereldoorlog.
Van zaterdag 16 mei tot en met zondag 24 mei 2020 zullen in De Volle Vaart wapens en uniformen van alle strijdende partijen tentoongesteld worden in een aangepast kader. Een fototentoonstelling zal een beeld trachten te schetsen van de meedogenloze gevechten aan het front en het harde dagelijkse leven van de soldaat. Ook de vele misdaden van het Nazi-regime worden getoond. De kunstwerkjes gemaakt door de scholengemeenschap van Grobbendonk en Bouwel krijgen eveneens een plaats in de zaal.
Rond de Volle Vaart worden een Brits en een Amerikaans tentenkamp opgesteld, en oude militaire voertuigen en kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog zijn eveneens te bezichtigen. Dagelijks worden tussen 14.00 uur en 16.30 uur korte rondritten gemaakt met deze voertuigen. Op de tentoonstelling en in het tentenkamp zal op aanvraag deskundige uitleg gegeven worden tijdens de openingsuren van 10.00 tot 20.00 uur.
In de kleine zaal van de Volle Vaart zijn dagelijks getuigenissen te horen van de belevenissen van een aantal Grobbendonkenaren en Bouwelaren tijdens de oorlog. Deze getuigenissen worden telkens gevolgd door het vertonen van een oorlogsfilm.
Op 18, 19 en 20 mei bezoeken de schoolkinderen de tentoonstelling. Verschillende klassen zullen op het podium van het tentenkamp met zang en dans hun steentje bijdragen aan deze viering. Ook zij mogen bij hun bezoek een rondrit maken met de oude voertuigen.
De scholen van Grobbendonk aanvaarden het peterschap over het monument op de Biest, en die van Bouwel het peterschap over het herdenkingsmonument aan de kerk. De oorkondes die het peterschap bevestigen zullen tijdens hun bezoek plechtig ondertekend worden.
Tenslotte zullen op zaterdag 16 en 23 mei om 20.00 uur de Andrew Sisters nog een wervelende show geven in het tentenkamp.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

  •  za 16 mei 2020 tot zo 24 mei 2020

Prijs

Gratis

Waar

De Volle Vaart
Vaartkom 6, 2280 Grobbendonk

Contact