Gemeente Gemeente Grobbendonk

Feesten, evenementen en ceremonies: welke regels gelden vanaf 1 juli?

Sinds 1 juli gelden er nieuwe richtlijnen voor feesten, evenementen en ceremonies. Hoeveel mensen mag je nu uitnodigen op een feestje in je tuin? En hoe zit het nu juist met trouwfeesten en begrafenissen? Je leest het hieronder.
Privéfeesten

Onder een privéaangelegenheid verstaan we:

  • een feest met genodigden en dus geen vrije toegang
  • een gelegenheid gericht op familie, vrienden of de professionele kring
  • vb. huwelijksrecepties, babyshowers, koffietafels, bedrijfsfeestjes voor personeelsleden, ledenfeestjes voor verenigingen, tuinfeestjes

“Ik werk met een professionele traiteur of met catering.”

Privéfeesten met professionele catering of traiteur, zoals trouwfeesten, kunnen sinds juli doorgaan met 50 personen. Vanaf 1 augustus wordt het maximaal aantal aanwezigen, na positieve evaluatie, opgetrokken naar 100 personen.

Opgelet: Voor deze feesten is het niet voldoende dat de traiteur enkel het eten levert. Hij moet het feest van begin tot einde organiseren en zich houden aan het horecaprotocol. De traiteur draagt de verantwoordelijkheid dat ook de gasten zich houden aan de maatregelen:

  • Er kunnen maximaal 15 personen aan dezelfde tafel zitten.
  • Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan.
  • Er is personeel dat eten en drinken serveert. Het personeel draagt zowel in de zaal als in de keuken een mondmasker.

De verplichting om de hele avond aan tafel te blijven zitten, valt weg. Opgelet: de sociale afstand van 1,5 meter blijft gelden tussen de verschillende bubbels van 15 personen (bovenop je huisgenoten).

“Ik organiseer zelf een privéfeestje.”

Private familiefeesten die je zelf organiseert zoals familiefeesten in de tuin, een verjaardagsfeestje of een barbecue, kunnen nog steeds enkel in de eigen bubbel met maximaal 15 personen (alle aanwezigen inbegrepen).

Erediensten

Huwelijksceremonies, begrafenissen en andere erediensten kunnen in juli opnieuw met maximaal 200 mensen plaatsvinden. Vanaf augustus, na een positieve evaluatie, kan dit opnieuw met 400 mensen. Dit met respect voor de sociale afstand.

Let op: Het gaat hier over de plechtigheid zelf, niet over de receptie of het feest. Voor de receptie of het feest gelden de voorwaarden zoals omschreven bij ‘privéfeesten’.

Publieke aangelegenheden

Publieke aangelegenheden vallen onder de noemer ‘evenementen’. Ook straat- en buurtfeesten, kleine concerten, … zijn evenementen. Voor evenementen maken we het onderscheid tussen activiteiten die binnen of buiten doorgaan:

  • Binnen: Vanaf juli kunnen 200 personen evenementen bijwonen die binnen doorgaan. Vanaf 1 augustus worden dat er, na positieve evaluatie, 400.
  • Buiten: Evenementen in de openlucht kunnen doorgaan met 400 personen. Vanaf 1 augustus zijn, na positieve evaluatie, 800 personen welkom.

Voor deze activiteiten en evenementen gelden strengere maatregelen dan bij privéfeesten. Alle regels uit de horeca, dus ook het blijven zitten aan de eigen tafel en het bewaren van de sociale afstand (uitzondering binnen eventueel je eigen bubbel), gelden.

Opgelet: Als je zelf een publiek evenement organiseert, moet je je activiteit verplicht aanvragen bij het lokaal bestuur. Bij je aanvraag laad je ook verplicht het resultaat op van het COVID Event Risk Model, de nieuwe evenementenmatrix om na te gaan of je activiteit veilig kan doorgaan. De organisator is verantwoordelijk voor de aanvraag en de correctheid van de gegevens. Meer informatie over deze procedure lees je hier.

Gepubliceerd op  di 07 jul 2020