Gemeente Gemeente Grobbendonk

Grobbendonk gaat voor veilig verkeer! Dodehoeklessen voor leerlingen 4-5-6de leerjaar

Deze maand vinden er opnieuw dodehoeklessen plaats voor de leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar.

Het dodehoekzeil is een handig hulpmiddel voor educatie over de dode hoek bij vrachtwagens. Het zeil beeldt de totale oppervlakte uit van de dode hoek en visualiseert deze op ware grootte. Om kinderen echt te sensibiliseren over de dodehoekproblematiek is het belangrijk dat zij met hun eigen ogen het probleem kunnen ervaren en ook kunnen plaatsnemen in de vrachtwagen op de plaats van de chauffeur. We tonen de leerlingen in de praktijk waar de gevaarlijke zones rond de vrachtwagen liggen aan de hand van verschillende oefeningen met als doel de leerlingen voor te bereiden op reële verkeerssituaties.

Jaarlijks kunnen alle scholen gebruikmaken van het lesaanbod. Het lokaal bestuur Grobbendonk werkt hiervoor samen met de Kempische rijscholen. Het dodehoekzeil werd aangekocht via de provinciale subsidie 10/10 voor verkeersveilige scholen! De kinderen ervaren dat de vrachtwagenchauffeur een beperkt zicht heeft en dat zij als fietser of voetganger oogcontact kunnen maken met de vrachtwagenbestuurder. Ze leren fietsvaardigheden die belangrijk zijn in de buurt van vrachtwagens en ondervinden waar ze zich het best veilig en zichtbaar kunnen opstellen.

De dodehoeklessen zijn een van de acties uit het SAVE-actieplan: ‘Samen Actief voor VEilig Verkeer’ waarbij we willen inzetten op een actief sensibilisatie- en educatiebeleid.

Toch willen we ook benadrukken dat sensibilisering op dit vlak ook bij de ouders start. Geef zelf het goede voorbeeld en maak je kind wegwijs in het verkeer van en naar de school.

Gepubliceerd op  ma 20 mei 2019