Gemeente Gemeente Grobbendonk

Inspiratiesessie 'Ons diamantverleden vandaag' - 29 september

Op donderdag 29 september organiseert Kempens Karakter in Nijlen een inspiratiesessie voor al wie 'het steentje' terug wil laten schitteren.

Honderd jaar van leuke maar ook droevige verhalen, verwijzingen, materiële en immateriële sporen van de slijpersnijverheid in onze dorpen … We zien ze overal nog terugkomen: in namen van voetbalploegen, café’s, straatnamen, verenigingen en bedrijven… Het zijn getuigen van de belangrijke rol die de diamantslijperij speelde en vandaag nog speelt in onze regio.

Er wordt goed gezorgd voor dat erfgoed: met name in het Kempens diamantcentrum en de voormalige Slijperij Lieckens. Materiële overblijfselen werden verzameld, geïnventariseerd en gewaardeerd … En dan zijn er nog de massa’s verhalen en anekdotes. Elke familie in onze regio heeft wel zijn herinnering aan en link met ‘het steentje’. Diamantslijpen was een levenswerk, het schepte een band en maakte onze gemeenschap tot wat ze vandaag is. 

De groep levende getuigen van de diamantslijperij in de Kempen wordt steeds dunner. Dit erfgoed is te kostbaar en betekenisvol om verloren te laten gaan. Het is onherroepelijk met ons DNA verweven geraakt. Er ligt een boeiende opdracht en een ware uitdaging op ons te wachten! Namelijk ervoor zorgen dat dit erfgoed ook vandaag nog een rol kan spelen, dat het niet enkel iets is dat we met enige afstand moeten aanschouwen of erger, dat verloren zou gaan. Dat kan enkel met een frisse blik en een hedendaagse aanpak! Want in de verbindende rol die het steentje vroeger had, willen we hem vandaag terug laten schitteren.

Doe mee!

Kom naar de inspiratiesessie en zet mee de krijtlijnen uit voor het toekomstverhaal van ons diamantverleden. Hoe geven we dit verhaal en dit erfgoed een plek vandaag? Hoe houden we het verhaal levendig voor de komende generaties? Hoe zorgen we ervoor dat ‘de diamant’ ons opnieuw verbindt? 

0p donderdag 29 september 2022 organiseert Kempens Karakter een inspiratiesessie voor al wie hier mee over wil nadenken. De inspiratiesessie vindt plaats in het gemeentehuis van Nijlen. We starten om 19.30 uur en sluiten af rond 21.30 uur. 

Vanaf 30 september kan je concrete ideeën indienen via www.diamantverhaal.be. Wil je een herinnering ontvangen als deze digitale ideeënbus toegankelijk is? Registreer je dan alvast op deze site. De resultaten van deze oefening worden eind 2022 bekend gemaakt. 

Inschrijven voor de inspiratiesessie

Gepubliceerd op  do 08 sep 2022