Gemeente Gemeente Grobbendonk

Laat griep deze winter in de kou staan

Elk jaar opnieuw brengt de winter vervelend gezelschap met zich mee: griep. Gemiddeld wordt één op de tien mensen ermee besmet. Meestal genees je ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven ook honderden mensen aan de gevolgen van de ziekte.

Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

Griepvaccinatie: extra belangrijk in coronatijden
Nu dit jaar ook het coronavirus circuleert, is griepvaccinatie - en voor sommigen pneumokokkenvaccinatie - meer dan ooit belangrijk. Want als een nieuwe piek aan coronapatiënten samenvalt met de jaarlijkse griepgolf, kan dat onze ziekenhuizen en zorgverleners overbelasten. Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door griep. Laat je dus vaccineren, zo help je jezelf én de zorgverleners.

Voor wie is griepvaccinatie belangrijk?

  • mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een hart-, long- of nierziekte
  • Zwangere vrouwen.
  • Iedereen ouder dan 65 jaar en met de corona-epidemie vanaf 50 jaar.
  • Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren. Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of een behandeling.
  • Alle personen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling of een instelling voor personen met een beperking.
  • Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden.
  • Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.

Gefaseerde aanpak: risicogroepen eerst
Behoor je tot een van de groepen waarvoor griepvaccinatie aanbevolen is? Dan kan je vanaf half oktober het vaccin al toegediend krijgen. Vraag een voorschrift aan je huisarts en haal het vaccin op bij je apotheker. Ga er mee naar je huisarts om de vaccinatie te laten toedienen. Of bewaar het in de koelkast tot je doktersafspraak, anders kan het effect van de vaccinatie niet gegarandeerd worden. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins na de prioritaire vaccinatie van deze risicogroepen, kan de vaccinatie worden uitgebreid tot de rest van de bevolking. Dat betekent dat anderen het vaccin dan vanaf midden november kunnen bekomen.

Gepubliceerd op  do 01 okt 2020