Gemeente Gemeente Grobbendonk

Najaarslezing bib Neteland

Bibliotheek Neteland organiseert in het najaar van 2020 een lezingenreeks rond ‘Vijf inzichten voor het nieuwe decennium’.

Inschrijven voor één of meerdere lezingen kan hier, of aan de balie van je bibliotheek. Plaatsen zijn beperkt. Deelnemen kost 5 euro per persoon.

De bibliotheken van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar werken nauwgezet samen onder de naam Bibliotheek Neteland. Dankzij deze samenwerking is elke bibliotheek in Neteland een open huis waar iedereen welkom is, een warme ontmoetingsplaats met een ruim aanbod aan kennis, cultuur, informatie en ontspanning, en een klantgerichte, professionele, laagdrempelige en proactieve bib die op innovatieve manier inspeelt op een veranderende samenleving. 

In het kader van deze veranderende samenleving nodigden we vijf zeer interessante sprekers uit die hun blik werpen op onze hedendaagse maatschappij. Zij komen deze inzichten voor ons uiteenzetten in de bibliotheek.

Klimaatopwarming: globale feiten, regionale gevolgenLander Van Tricht, dinsdag 15 september om 20.00 uur in Feestzaal Boekelheem (Stationsstraat 3), Olen

Geloof en ongeloof alom… voor- en tegenstanders… bangmakerij, geldklopperij, politiek gezever… discussies bij de vleet… Maar hoe erg is het nu gesteld met onze planeet? Of valt het allemaal nog wel mee? Wat moeten we ermee?

Hoe slim is de artificiële intelligentie van de toekomst?Stijn Derammelaere, vrijdag 9 oktober om 20.00 uur in de bib van Herentals

Doen robots straks al het werk voor ons? Stijn Derammelaere, professor mechatronica aan de Universiteit Antwerpen, ontdoet artificiële intelligentie van haar mythische status en geeft een antwoord op pertinente vragen.

De nieuwste ontwikkelingen in de sportindustrieHans Vandeweghe, donderdag 22 oktober om 20.00 uur in GOC Ter Voncke in Herenthout

Columnist en journalist van De Morgen Hans Vandeweghe is de uitgelezen persoon om ons in te leiden in de nieuwste tendensen en ontwikkelingen van de wereldwijde sportindustrie. Wat tekent er zich in de nabije toekomst af aan innovaties in trainingsmethoden, sportvoeding, jammer genoeg ook doping en is er een positieve uitkomst uit de coronacrisis die de afgelopen maanden het internationale sportgebeuren lamlegde?

De invloed van Rusland én de VS op het WestenJan Balliauw, 10 november om 20.00 uur in GC De Volle Vaart in Grobbendonk

In deze lezing gaat Jan Balliauw, “grand reporter” voor radio en TV, dieper in op het ontstaan van de huidige crisis en welke gevolgen die heeft voor de relaties tussen Rusland en het Westen. Hij geeft ook aan welke strategie Rusland daarbij gebruikt, vaak in het Westen gekenmerkt als ‘hybride oorlogsvoering’, welke gevolgen die strategie tot nu toe heeft gehad en hoe het Westen daarop heeft gereageerd. Maar even nauwgezet volgt Jan Balliauw de geopolitieke wendingen die de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS veroorzaakt en zal hij uiteenzetten hoe de lidstaten van de Europese Unie best omgaan met hun nieuwe assertieve buur in het oosten.
 
Hoe haalt u het beste uit uw hersenen?Mark Mieras, woensdag 18 november om 20.00 uur in de cafetaria van Thomas More Vorselaar

Hoe blijf je overeind in een snel veranderende en vaak competitieve wereld? Een leven lang leren, dat is de uitdaging. Wetenschapsjournalist Mark Mieras neemt met ons een duik in de hersenen. Hoe werkt leren? Hoe werkt creativiteit? Wat is de kracht van nieuwsgierigheid? Van plezier? Welke neurale netwerken activeer je om met externe druk en ongemakken om te gaan en burn-out te voorkomen? Kortom: hoe hou je je uw hersenen op koers?

Gepubliceerd op  di 01 sep 2020