Gemeente Gemeente Grobbendonk

Maak van je mondmasker geen grondmasker

Als je door onze gemeente wandelt, is het je al wel opgevallen dat mondmaskers de bermen, openbare plaatsen, parkings van winkels, ... ontsieren. Het nieuwe zwerfvuil sinds de coronacrisis. Sommige wegwerpmondmaskers zijn doelbewust achtergelaten, andere veranderen per ongeluk in zwerfvuil. Zorg dus dat je mondmasker geen grondmasker wordt.

De afbraaktijd van een wegwerpmondmasker? Oneindig!
Een mondmasker dat op de grond belandt, is enorm belastend voor het milieu. Het is namelijk van plastic en dat vergaat eigenlijk nooit helemaal. De afbraaktijd van plastic is sterk afhankelijk van de samenstelling, de vorm en de omgevingsomstandigheden. Een echte afbraak van materiaal houdt in dat alle elementen tot hun afzonderlijke bouwstenen worden herleid. Dit gebeurt onder invloed van UV-straling, oxidatie, micro-organismen enzovoort. Alleen zijn er in de natuur geen (biologische) processen die de atoombindingen van deze plastics kunnen afbreken. 

De plastics zullen dus nooit volledig afbreken in de natuur, maar hoogstens in stukken uiteenvallen. Zo blijven ze bestaan als microplastics (kleiner dan 1 mm) of zelfs onzichtbare nanodeeltjes. Microplastics zijn de veelkleurige stukjes plastic die je herkent in een handvol zand op het strand of in de oceaan. Wetenschappers onderzoeken momenteel de impact van deze microplastics op onze oceanen en het mariene milieu. In zee is volledige afbraak zelfs nog minder waarschijnlijk. De temperatuur is er lager, er is minder zuurstof en minder UV-straling. Wanneer het plastic terechtkomt in een zone zonder zuurstof (zoals in water) gaat afbraak nog trager. 

Ga op een bewuste manier om met je mondmasker
We kunnen niet buiten het dragen van een mondmasker. Maar hoe we ermee omgaan, daar hebben we wel invloed op:

  • Gebruik je een wegwerpmondmasker, gooi het masker dan weg in de juiste vuilnisbak: bij het restafval. Voor alle duidelijkheid: mondmaskers zijn niet enkel gemaakt van papier, maar van een soort plastiek en plastiek vergaat nooit.
  • Let erop dat je mondmasker niet per ongeluk uit de wagen of je broekzak valt of dat het bij een sterke windvlaag gaat vliegen. Mocht het toch gebeuren, probeer het toch nog te onderscheppen.
  • Gebruik een degelijk herbruikbaar masker. Een herbruikbaar exemplaar gaat niet zo snel vliegen en je kan het na een grondige wasbeurt opnieuw gebruiken.
Gepubliceerd op  di 29 dec 2020