Gemeente Gemeente Grobbendonk

Maart = maand van het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen dikkedarmkanker. Doe van je 51ste tot en met je 74ste elke twee jaar de stoelgangtest.

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek moedigt mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar  aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker een van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Tijdig opsporen is belangrijk.  Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten?
Dat kan heel eenvoudig door via het gratis software-systeem ‘Patient Health Viewer’ gegevens over de bevolkingsonderzoeken te raadplegen. Download het programma via www.bevolkingsonderzoek.be. Je hebt een eID, kaartlezer en je pincode nodig.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160

tussen 09.00 en 12.00 uur en 13.00 en 16.00 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem dan contact op met je huisarts.

 

Gepubliceerd op  do 28 feb 2019