Gemeente Gemeente Grobbendonk

Meldpunt discriminatie op de huurmarkt

Een verhuurder krijgt vaak de aanmelding van verschillende kandidaat-huurders voor het huren van een woning of appartement. Hierdoor moet de verhuurder noodgedwongen een keuze maken. In Vlaanderen is het wettelijk verboden om je bij deze keuzes te laten leiden door de achtergrond, het geloof, de geaardheid, … van de kandidaat-huurders.

Meen je het slachtoffer te zijn van discriminatie op de woningmarkt? Dan kan je dit melden via het Vlaams mensenrechteninstituut. Deze organisatie is vrij recent opgericht, biedt gratis
eerstelijnsbijstand en kan ook bemiddeling opstarten. Als bemiddeling niet tot een resultaat leidt, kan het Vlaams Mensenrechteninstituut met jouw toestemming het dossier aan de geschillenkamer bezorgen. Meer informatie hierover vind je op: https://www.vlaamsmensenrechteninstituut.be/

Beschik je niet over toegang tot het internet of heb je hulp nodig bij het invullen van de melding? Dan kan je vanaf nu ook terecht bij het meldpunt in onze gemeente: team Ruimte en Vergunningen, omgeving@grobbendonk.be of 014 50 78 95. Onze medewerkers zullen je bijstaan en op weg helpen bij het invullen van het meldingsformulier. 

Als verhuurder besef je uiteraard niet altijd dat je mogelijk kandidaat-huurders discrimineert. Ook als huurder weet je misschien niet goed welke informatie je toekomstige verhuurder of het immo-kantoor al dan niet van je mag vragen. Wil je graag meer info over wat er wordt verstaan onder discriminatie op de woonmarkt, dan kan je altijd terecht op de website van het Vlaams Mensenrechteninstituut.

Meer info: https://www.vlaamsmensenrechteninstituut.be/