Gemeente Gemeente Grobbendonk

Nieuwe PMD-zak: beter voor het milieu én de portemonnee

In de PMD-zak mochten tot nu toe enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Vanaf 1 maart kan je er ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen in kwijt. Allemaal samen in dezelfde zak.

Mag ik de oude PMD-zakken nog gebruiken?
Ja hoor, ze blijven onbeperkt geldig. Voor een rol PMD-zakken betaal je sinds januari 3,60 euro (0,15 euro/zak), een uniforme prijs in alle Kempense gemeenten.

Nog veel groene zakken in huis?
Niet gepanikeerd, het gebruik van de groene zak wordt dan wel overbodig van 1 maart maar we voorzien een overgangsperiode van 10 maanden. Je kan je volle zakken tot eind december nog kwijt in ons recyclagepark.

Waarom is de ‘nieuwe blauwe zak’ beter voor het milieu?
In de ‘nieuwe blauwe zak’ mogen een heleboel meer soorten verpakkingsplastics. Daardoor zullen we heel wat meer verpakkingen kunnen recycleren, waardoor we minder nieuwe grondstoffen nodig hebben, energie besparen en minder CO² uitstoten.

Waarom is de nieuwe blauwe zak’ beter voor mijn portemonnee?
Dankzij de ‘nieuwe blauwe zak’ zal iedereen een pak minder restafval hebben. We schatten dat het per inwoner jaarlijks om 8 kilogram gaat. En aangezien de tarieven voor huisvuil in de meeste gemeenten een stuk hoger liggen dan die voor PMD, betekent de nieuwe blauwe zak een mooie besparing.

In de Groboscoop van maart/april, die volgende week bedeeld wordt, vind je een bon terug voor 1 gratis rol PMD-zakken. Met deze bon kan je aan het onthaal van het gemeentehuis je gratis rol ophalen. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken, maar meld je zeker aan via de zuil in de inkomhal.

Meer info: team Ruimte & Vergunningen, 014 50 70 04

Gepubliceerd op  ma 15 feb 2021