Gemeente Gemeente Grobbendonk

Nieuwe gft-sorteerregels vanaf 1 januari 2019

Onze Kempense gemeenten waren begin jaren ’90 de eersten in Vlaanderen om gft apart in te zamelen. Een van de redenen dat de Kempenaren de laagste restafvalcijfers in Vlaanderen hebben! Na meer dan 25 jaar versoepelen de sorteerregels een beetje.

De sorteerregels van gft zijn aan herziening toe. Materialen zijn van samenstelling veranderd en ook de inzichten in de verwerking van gft zijn gewijzigd. Tot op heden waren vlees- en visresten niet toegelaten in gft. Uit onderzoek blijkt dat er geen risico’s zijn verbonden aan het inzamelen en verwerken van deze afvalstroom. Zo kan de gft-inzameling uitgebreid worden met keukenafval. De gft-sorteerregels worden dus sterk vereenvoudigd en het sorteren van gft wordt een stuk gemakkelijker!

Wat verandert?

Vanaf 1 januari 2019 mag je de volgende zaken wel bij het gft sorteren:

  • keukenafval en etensresten (zowel plantaardig als dierlijk), ook vis- en vleesresten
  • schaaldierresten (maar GEEN mosselschelpen, oesterschelpen …)
  • vaste zuivelproducten (kaas)
  • eieren en eierschalen
  • mest van kleine huisdieren (cavia, konijn)

Opgelet! Geen theezakjes en koffiepads!
Om de verspreiding van plastic in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads niet meer in het gft. Uit onderzoek blijkt immers dat deze kunststoffen bevatten. Papieren koffiefilters mogen nog wel bij het gft gesorteerd worden.

Voor thuiscomposteren blijven de sorteerregels ongewijzigd.

Dit mag zeker niet in het gft!
Regelmatig worden fruitstickers, plastic bloempotjes, plastic zakjes en oorstokjes uit het gft gehaald. Deze materialen mogen zeker niet in het gft!

Gepubliceerd op  vr 14 dec 2018