Gemeente Gemeente Grobbendonk

Wees niet gek. Doe de tekencheck!

Plan je een wandeling in de natuur? Genieten de kinderen van het zonnetje in de tuin? Fijn maar let op want teken kunnen op de loer liggen. De meeste teken zijn actief tussen maart en oktober. Ze bevinden zich in hoog gras of in de struiken wanneer ze op zoek zijn naar bloed. Eenmaal ze op je lichaam gekropen zijn, zoeken ze warme plekjes op zoals liezen, oksels of knieholtes. Wees dus niet gek en doe de tekencheck.

Onze boodschap is gemakkelijk te onthouden: "controleer, verwijder en volg op.”

  • Controleer jezelf en anderen van kop tot teen wanneer je in de natuur bent geweest.
  • Als je een teek gevonden hebt, verwijder die dan rustig en in één beweging met een tekenverwijderaar. Let daarbij op dat je de teek niet plat duwt. Smeer ook niets op de teek en gebruik zeker geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie.
  • Noteer de datum en de plaats van de tekenbeet. Hou de plek rond de plaats van de beet een maand lang in het oog. Komt er een rode vlek rond de beet die almaar groter wordt? Neem dan contact op met je huisarts.

Registreer je tekenbeet via https://tekennet.wiv-isp.be/ of via de app van TekenNet. Zo help je het onderzoek naar teken en tekenziekten vooruit.

Meer info: http://www.tekenbeten.be

Gepubliceerd op  do 02 apr 2020