Gemeente Gemeente Grobbendonk

Voorbereiding verspreiding mondmaskers van start

Bij een versoepeling van de coronamaatregelen zal het dragen van een mondmasker op plaatsen waar geen afstand kan gehouden worden, een aanbeveling zijn. In andere landen is dit eerder gebeurd, en ook de federale veiligheidsraad heeft dit al aangekondigd. 

De vijf gemeenten van het Neteland zijn volop bezig met de voorbereiding voor de verspreiding van deze mondmaskers. De gemeenten bekijken ook de mogelijkheid van een samenaankoop van mondmaskers, maar wachten voorlopig nog de nationale veiligheidsraad van vrijdag af. Voor een samenaankoop is nog teveel onduidelijkheid over wie nu welke masker zou moeten dragen, welke kwaliteitseisen de maskers moeten hebben en waar of wanneer u maskers moet dragen. 

De gemeenten hebben ondertussen tientallen aanbiedingen voor mondmaskers ontvangen. We bekijken de prijs, de kwaliteit en de levertermijnen. Vooral de levertermijnen baren ons zorgen. Daarom doen we opnieuw een oproep aan de bevolking om zelf maskers te maken. Momenteel beschikt Neteland al over 5.000 zelfgemaakte maskers. Er liggen er nog 6.000 klaar om gestikt te worden. We zijn alle vrijwilligers alvast bijzonder dankbaar voor hun zeer gewaardeerde inzet. Ook is er nog stof besteld voor 15.000 maskers. Zodoende kunnen we, zonder afhankelijk te zijn van anderen, zelf de dringendste noden invullen. De sociale diensten en gezondheidswerkers van de 5 Neteland-gemeenten brengen die meest acute noden nu in kaart. 

Mondmaskers verkleinen het risico op besmetting, maar afstand houden en de hygiënische maatregelen volgen zijn in dat opzicht nog altijd veel doeltreffender.

Gepubliceerd op  do 23 apr 2020