Gemeente Gemeente Grobbendonk

Nieuwe registratie voor orgaandonatie na overlijden

Vanaf 2 juni 2020 zijn er een aantal zaken gewijzigd aan de registratie van orgaan- en weefseldonatie.

Je zal voortaan vier beslissingen met betrekking tot de donatie van menselijk lichaamsmateriaal na je overlijden kunnen laten vastleggen:

  • Orgaandonatie voor transplantatie: organen die na overlijden worden weggenomen om te gebruiken voor transplantatie bij mensen die hierop wachten.
  • Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor transplantatie: weefsels en cellen die na overlijden worden weggenomen om te gebruiken voor transplantatie bij mensen die hierop wachten.
  • Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor de vervaardiging van geneesmiddelen: het lichaamsmateriaal (organen, weefsels, cellen) dat na overlijden wordt weggenomen om geneesmiddelen te maken, bijvoorbeeld voor innoverende therapieën.
  • Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor onderzoek: lichaamsmateriaal (organen, weefsels, cellen) dat na overlijden wordt weggenomen voor wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek is vaak essentieel om de zorg te blijven verbeteren. Het helpt onder meer om de kennis over het menselijk lichaam of over bepaalde ziekten te vergroten.

Dit soort donatie is verschillend van het afstaan van het lichaam voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs dat wordt beheerd door de faculteiten geneeskunde.

Vanaf 1 juli 2020 kan je ook je wil bij de huisarts of zelf online via de website www.mijngezondheid.be registreren.

Gepubliceerd op  di 09 jun 2020