Gemeente Gemeente Grobbendonk

Een evenement organiseren? Vergeet het COVID Event Risk Model niet!

Wil je deze zomer of in het najaar nog een evenement organiseren in Neteland (Olen, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Vorselaar) zoals een buurtfeest, muziekevenement, markt, garageverkoop, wandeling of sportwedstrijd? Vanaf 1 juli doorloop je verplicht het COVID Event Risk Model. 

Schriftelijke aanvraag voor je event
Voor elk openbaar evenement ben je altijd verplicht om toestemming te vragen aan het lokaal bestuur via een aanvraagformulier. De eindbeslissing of jouw activiteit kan doorgaan ligt altijd bij het lokaal bestuur. De aanvraag kan je hier doen.

Bijkomend: COVID Event Risk Model verplicht vanaf 1 juli.
Omwille van het coronavirus ben je vanaf woensdag 1 juli bijkomend verplicht om ook de online evenementenmatrix (het zogenaamde COVID Event Risk Model) te doorlopen wanneer je een event organiseert. Dit model bestaat uit een online tool én een protocol waarmee elke organisator kan nagaan hoe COVID-veilig zijn event is.  

Via www.covideventriskmodel.be vul je de vragenlijst* in, waarna je activiteit of evenement een rood, oranje of groen label krijgt met het oog op het COVID-veiligheidsrisico. Dat risico wordt bepaald door een aantal parameters - zoals hygiëne, sociale afstand en de doelgroep van je event - waarvan geweten is dat ze de verspreiding van het COVID-virus verkleinen of, in sommige gevallen, net verhogen.  

Wat betekenen de labels? 

  • Een rood label geeft aan dat je event een groot risico kan vormen voor verdere verspreiding van het virus. In geval van een rood label kan je evenement niet doorgaan.
  • Voor een event met een oranje label wordt geadviseerd om nog extra maatregelen te nemen om het risico voor verdere verspreiding van het virus te beperken alvorens het te (laten) organiseren. In geval van een oranje label kan je evenement niet doorgaan.
  • Een groen label geeft aan dat het event als voldoende COVID-veilig wordt beschouwd om in de huidige fase van de epidemie georganiseerd te worden.   

Wanneer je de vragenlijst volledig hebt ingevuld, kan je een pdf downloaden. Deze pdf voeg je toe aan het aanvraagformulier dat je aan het lokaal bestuur bezorgt. Samen met de aanvraag bepalen zij of jouw event al dan niet kan doorgaan en of er nog bijkomende maatregelen nodig zijn met betrekking tot algemene veiligheid of andere aspecten.

* Tip: Het COVID Event Risk Model vermeldt de opmaak van een Crowd Management Plan. Omdat we weten dat niet iedereen hiermee vertrouwd is, maakten we alvast een model op waar iedereen mee aan de slag kan. Je vindt dit onderaan de pagina bij 'Bijlagen'.

Een event/activiteit bovenop de reguliere werking?
Voor verenigingen, scholen, horeca, ondernemers,... gelden er protocollen met duidelijke regels voor het uitvoeren van de reguliere werking. Deze lees je hier. Organiseer je als vereniging, school of horecazaak een bijkomende activiteit (los van je reguliere werking) zoals een optreden in je café, een quiz in de parochiezaal, een buurtfeest, een eetdag,...? Ook dan ben je voortaan verplicht een aanvraag in te dienen voor je event én het COVID Event Risk Model te doorlopen.

Gepubliceerd op  di 07 jul 2020