Gemeente Gemeente Grobbendonk

Hoe zit het nu juist met de mondmaskerplicht in de provincie Antwerpen?

We krijgen veel vragen binnen over de mondmaskerplicht in de provincie Antwerpen. Maar hoe zit het nu juist?

Mondmaskers zijn verplicht op het publiek domein en publiek toegankelijke locaties (zoals private tennisclubs) in de volledige provincie Antwerpen. Of je nu in een drukke winkelstraat bent, gaat wandelen met je hond, je verplaatst met de fiets of in je eentje aan het joggen bent in een verlaten bos, de regel is: je draagt vanaf de leeftijd van 12 jaar overal een mondmasker van zodra je je woning verlaat en het publiek domein betreedt.
Handhaving zal in eerste instantie gebeuren op de drukkere plaatsen/hotspots waar dit het hardst nodig is. Er zal hier consequent worden gecontroleerd.

Waarom geldt er ook een mondmaskerplicht wanneer je zo goed als alleen op straat bent en niet alleen in de drukke buurten?
Net door één algemene regel in te voeren vermijden we interpretaties rond het woord ‘drukte’. Sommige mensen vinden het druk wanneer er tien mensen rondlopen op het openbaar domein. Anderen pas wanneer er vijftig mensen zijn. Door overal mondmaskers te verplichten is het voor iedereen duidelijk en is er geen verdere verwarring mogelijk.
Dus: draag een mondmasker, respecteer de sociale afstand en was regelmatig je handen. Neem je verantwoordelijkheid en zorg zo voor jezelf en voor je naasten.Gepubliceerd op  di 28 jul 2020