Hechtgebonden asbest is asbest die verwerkt is in andere materialen. De meeste gekende zijn golfplaten en dakleien, waarbij de vezels vastzitten in het draagmateriaal.
Ongebonden asbest, verweerd of beschadigd asbestcement en moeilijk te verwijderen toepassingen (ook van asbestcement) kan je zelf niet op een veilige manier afbreken. Je stelt jezelf bloot aan onnodige risico's. Doe in dergelijke situaties een beroep op professionele asbestverwijderaars.
Hoe verpakken?
Je kan verschillende asbestzakken aankopen op het recyclagepark
- 80 liter zak voor kleinere stukken asbestafval zoals leien (50 kg/5 euro)
- 1m³ zak 100 x 100 x 100 cm (400 kg/40 euro)
- Platenzak 320 x 125 x 30 cm (500 kg/50 euro)
Via het recyclagepark kan je jaarlijks per gezin 500 kg asbest gratis afvoeren. Boven de 500 kg betaal je 0,10 euro per kilogram. Sluit de zakken goed af met een stevige plakband of met de voorziene linten die bij de grotere zakken aanwezig zijn. De zakken van de verpakte asbest mogen niet scheuren bij het tillen. Indien dit toch gebeurt, dien je het te herstellen met tape.
Wat heb je nodig om asbest veilig te verpakken?
- persoonlijke beschermingsmiddelen: overall, handschoenen, mondmasker FFP3
- stevige plakband
- asbestzak (aan te kopen op het recyclagepark)
Wat doet je met de verpakte asbest?
Je brengt het zelf naar het recyclagepark of je laat het thuis ophalen.
Je koopt de zakken aan op het recyclagepark en vult de zakken zelf met asbestgolfplaten en/of asbestcementleien.
De zakken worden op afroep aan huis opgehaald. Het is belangrijk dat de gevulde zakken tegen straat liggen voor de ophaling en niet achter hagen of afsluitingen.
Je kan hiervoor telefonisch contact opnemen met team Ruimte & Vergunningen op het nummer 014 50 70 04 of via ruimte.vergunningen@grobbendonk.be.
De exacte ophalingsdata van 2022 kan je terugvinden in de afvalgids, op onze gemeentelijke website en in de Groboscoop van januari/februari.
Meer info: www.grobbendonk.be/asbest