Gemeente Gemeente Grobbendonk

De ophokplicht voor pluimvee is nog steeds van kracht

Sinds november is een ophokplicht van pluimvee en gehouden vogels van kracht op het hele grondgebied. Het risico op besmetting van pluimvee door wilde vogels blijft groot. Bescherm dus je pluimvee.

Sinds 15 november 2020 zijn volgende maatregelen voor onbepaalde duur van kracht voor het hele Belgische grondgebied:

  • Alle pluimvee en vogels, met inbegrip van duiven, van pluimveebedrijven en van hobbyhouders, moeten worden opgehokt of zodanig afgeschermd dat contact met wilde vogels vermeden wordt. Deze maatregel is niet van toepassing op loopvogels.
  • Het voederen en het drenken van pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels moet binnen gebeuren of op zodanige wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is.
  • Het is verboden om pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels te drenken met water dat afkomstig is van oppervlaktewatervoorraden of regenwater waartoe wilde vogels toegang hebben, tenzij dat water werd behandeld om eventueel aanwezige virussen te inactiveren.
  • Alle verzamelingen (tentoonstellingen, wedstrijden, markten) van pluimvee en vogels zijn verboden, zowel voor professionele bedrijven als hobbyhouders.
Gepubliceerd op  wo 10 feb 2021