Gemeente Gemeente Grobbendonk

Kempense online erfgoeddatabank: duik mee in het verleden

Drie Kempense erfgoedcellen lanceren een nieuw online erfgoedportaal waar zoveel mogelijk erfgoedinformatie uit en over de Antwerpse Kempen op één plek te vinden is. www.kempenserfgoed.be is het eerste erfgoedportaal in Vlaanderen dat zoveel verschillende databanken bundelt op een platform.
Immense ommezwaai voor digitaal erfgoed
Wie vandaag online informatie over erfgoed wil zoeken, krijgt een veelvoud aan beelden, data, databanken, ... Het ene stukje informatie staat in de databank van een museum, een ander in een krantenbank en nog een derde en vierde stukje zijn terug te vinden in een hoekje van de website van een stadsarchief of op een beeldbank van een heemkundige kring. Met wat geluk kan de zoekrobot alles vindbaar en doorzoekbaar maken voor je, maar er is geen garantie dat je zult vinden wat je zoekt.

Het Kempens Erfgoedportaal brengt hier verandering in door de voormalige erfgoedbanken Kempense Krantenbank, Erfgoedbank Noorderkempen en Kempens Erfgoed, te tonen op kempenserfgoed.be. Samen goed voor 80.000 beelden en 90.000 kranten. Ook de data uit de Vlaamse Erfgoeddatabank erfgoedregister.be, voor zover deze uit de Antwerpse Kempen komt of met de Kempen te maken heeft, zal ter beschikking staan van de bezoeker. In de toekomst wil men zo nog meer databanken integreren in het portaal.

Overal te vinden, gratis en vanuit je luie zetel
Het erfgoedportaal is er voor iedereen. Wil je grasduinen in de geschiedenis van je dorp, stad of familie? Op het Kempens Erfgoedportaal vind je een schat aan beeld- of archiefmateriaal. Zoeken via kaart of collectie, maakt het eenvoudig voor de bezoeker. Bovendien zal het erfgoedportaal ook online expo’s tonen die regelmatig veranderen. Erfgoed is zo toegankelijk en dichtbij.

Het Kempens Erfgoedportaal is een initiatief van de drie Kempense erfgoedcellen: Kempens Karakter, k.ERF en Erfgoed Noorderkempen in samenwerking met gemeenten, vrijwilligers en met steun van de Vlaamse Overheid.

Gepubliceerd op  do 11 feb 2021