Gemeente Gemeente Grobbendonk

Broedende kievit - Sporthal Bouwel

Momenteel broeden kieviten in het maïsveld tegenover taverne de Molen aan de sporthal in Bouwel. Ga je in de buurt wandelen met je hond, hou deze dan steeds aan de leiband.

Kieviten komen hier elke lente nestelen en jongen grootbrengen. Deze vogels zijn hier zeldzaam en zijn daarenboven beschermd. Kieviten leggen hun eieren op de blote aarde tussen de maïsstoppels of tussen het gras. De jongen zijn nestvlieders, wat wil zeggen dat ze direct uit het ei kunnen rondlopen. Eieren en broedsel zijn bij deze mooie vogels uiterst kwetsbaar. Loslopende honden schrikken de vogels af en beletten dat ze rustig kunnen broeden. Daarenboven bedreigen ze de jongen ernstig. Als de ouders worden opgeschrikt en de jongen verlaten, zijn de jongen meer vatbaar voor roofdieren.

Natuurpunt en lokaal bestuur Grobbendonk wensen deze vogels te beschermen en te behouden. Gelieve daarom honden deze periode steeds aan de leiband te houden en niet door de wei of het maïsveld te laten lopen. Wandelaars worden ter plaatse geïnformeerd door informatieborden aan de Molendreef en het Stationsplein.

Gepubliceerd op  vr 26 feb 2021