Gemeente Gemeente Grobbendonk

Echte helden fietsen naar school

14 000 Kempense leerlingen op de fiets door Bike2School. Ook Grobbendonk doet mee! Bike2School wil 40% meer duurzame schoolverplaatsingen in 14 Kempense gemeenten realiseren, met een jaarlijkse CO┬▓-reductie van 972 ton. 84 lagere scholen nemen deel vanaf schooljaar 2021-2022. Het project wil 14.000 lagere schoolkinderen bereiken.

Bike2School stimuleert lagereschoolkinderen om met de fiets naar school te gaan door hun fietsgebruik volledig geautomatiseerd te registreren en hen te belonen met virtuele munten (bucks). Met de verzamelde bucks kunnen de leerlingen bij lokale handelaars en/of op de lokale kermis een beloning kopen. Het project wil alle duurzame schoolverplaatsingen belonen wat betekent dat kinderen ook te voet of bijvoorbeeld met de step naar school komen.

Fietsbeleid staat hoog op de agenda bij verschillende lokale besturen, zo ook in onze gemeente. Een project als Bike2School past dan ook perfect binnen het beleidsplan 'Grobbendonk groeit'.

IOK co├Ârdineert het project. Naast Grobbendonk nemen ook de gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo nemen deel.

Voor dit project ontvangen de projectpartners verschillende subsidies: 300.000 euro subsidies via EFRO Vlaanderen GTI Kempen, 263.780 euro via de subsidie voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolomgevingen van de Vlaamse overheid en 80.000 euro via de provincie Antwerpen (het Europese cofinancieringsfonds en provinciaal traject verkeersveilige gemeente). De gemeenteraad stelde tijdens de voorbije gemeenteraad het buck-e systeem van Fairville aan om de nodige hard- en software voor dit project te leveren.

Dit project wordt gerealiseerd met financiële steun van EFRO Vlaanderen GTI Kempen, Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

Meer info: www.grobbendonk.be/bike2school

Gepubliceerd op  wo 10 mrt 2021