Gemeente Gemeente Grobbendonk

UPDATE 19 maart - Overlegcomité pauzeert versoepelingen april en voert extra maatregelen in

Normaal gezien zou het Overlegcomité pas volgende week vrijdag 26 maart bijeenkomen. Door de snelle stijging van de coronacijfers vond het overleg vanmiddag al plaats. Waar we na het vorige Overlegcomité nog perspectief kregen op versoepelingen van de coronamaatregelen, zijn er nu helaas terug enkele strengere regels ingevoerd.

Volgende zaken werden beslist:

  • Jeugdkampen tijdens de paasvakantie mogen alleen doorgaan zonder overnachting, in de buitenlucht en in kleinere groepen van maximaal 10 kinderen in plaats van 25.
  • Telewerk blijft verplicht. Deze maatregel moet nog strikter nageleefd worden.
  • Er komen sneltesten voor werknemers in risicovolle sectoren die niet van thuis uit kunnen werken, denk maar aan politie- en brandweermannen, postbodes en douaniers. 
  • In het weekend en tijdens schoolvakanties mogen personen ouder dan 12 jaar op de trein alleen de zitplaatsen aan het raam gebruiken. Voor kinderen jonger dan 12 jaar wordt er een uitzondering gemaakt.
  • De ministers van Onderwijs moeten tegen maandag 22 maart een gedetailleerd en doortastend plan voorleggen om het aantal besmettingen en clusters in de scholen zo snel mogelijk te beperken.

De versoepelingen die op 1 april zouden ingaan worden "gepauzeerd". Het gaat dan onder meer over de heropening van pretparken en de organisatie van buitenevenementen en culturele activiteiten met 50 personen.

Verder blijven alle andere maatregelen zoals de avondklok van kracht. Ook het verbod op niet-essentiële reizen blijft nog even behouden. Een plezierreisje tijdens de paasvakantie zit er dus niet in.

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt terug toe waardoor we extra voorzichtig moeten blijven. Enkel door nu even een stapje terug te zetten en ons strikt aan de maatregelen te houden, kan de vooropgestelde heropening van de scholen op 19 april en de horeca op 1 mei gevrijwaard blijven. Beperk je sociale contacten, hou afstand van anderen en draag waar nodig een mondmasker. Het Overlegcomité volgt de situatie op de voet op en grijpt in - met versoepelingen of verstrengingen - zodra dit mogelijk of nodig is.

Gepubliceerd op  vr 19 mrt 2021