Gemeente Gemeente Grobbendonk

Hoe gezond is je grond?

Met De Grote Grondvraag brengt OVAM in kaart welke gronden in Vlaanderen gezond zijn en welke niet. Samen kunnen we elke vierkante meter grond weer gezond maken. Benieuwd hoe het gesteld is met jouw grond?

Hoe gezond is je grond? Die vraag wil de OVAM samen met de Vlaamse gemeenten en steden helpen beantwoorden. De Grote Grondvraag geeft alle grondeigenaars in Vlaanderen de kans om te controleren of hun grond mogelijk vervuild is en eventueel gesaneerd moet worden. Tegen 2028 moeten alle Vlaamse risicogronden onderzocht zijn en tegen 2036 moeten alle (historische) verontreinigde gronden minstens in sanering zijn. 

Check je grond nu

Waarom?
Vlaanderen heeft een rijk industrieel verleden en dat laat zijn sporen na in de bodem. Zonder gezonde grond kunnen we de kostbare ruimte in Vlaanderen niet optimaal gebruiken. Je wil toch ook dat open ruimte en gezond grondwater beschikbaar en betaalbaar zijn? Dat is niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook voor de economie. 

Redenen genoeg om te controleren of je grond gezond is. En redenen genoeg om deel te nemen aan De Grote Grondvraag. 

We willen dat grondeigenaars tijdig weten of hun grond een risicogrond is, zodat ze voor de eerste onderzoeksverplichting in 2021 een bodemonderzoek kunnen aanvragen.

Meer info: www.degrotegrondvraag.be

Gepubliceerd op  wo 06 okt 2021