Gemeente Gemeente Grobbendonk

Het Overlegcomité beslist: coronabarometer vanaf 28 januari

Het Overlegcomité laat de coronabarometer starten vanaf 28 januari onder code rood. Het moet de betrokken sectoren meer voorspelbaarheid geven en de beslissingen transparanter maken. Het helpt het Overlegcomité om beslissingen te nemen. Het is gebaseerd op de druk op de zorg, ons welzijn en motivatie en tal van andere aspecten.

De drempelwaarden om naar een andere fase te schakelen, liggen vast. Voor code rood gaat het om 500 patiënten op intensieve zorg en 150 nieuwe hospitalisaties per dag. Voor code oranje gaat het om 300 patiënten op intensieve zorg en 75 nieuwe hospitalisaties per dag. De werking van de coronabarometer zal op ieder Overlegcomité geëvalueerd worden.

Wat betekent code rood?

  • Begrafenissen en huwelijken kunnen doorgaan.
  • Horecazaken mogen weer open blijven tot middernacht in plaats van 23.00 uur. Het nachtleven en de discotheken blijven gesloten.
  • Jeugdactiviteiten, het verenigingsleven, niet-professionele sportactiviteiten, … kunnen doorgaan met maximum 80 personen binnen, 200 personen buiten. Overnachtingen op kampen zijn mogelijk.
  • De binnenspeeltuinen, bowling- en dartszalen, binnenlocaties van pretparken zullen opnieuw open gaan.
  • De regels voor telewerk blijven behouden (1 terugkomdag per week).
  • Ook de regels voor het winkelen blijven dezelfde.
  • Evenementen binnen zijn toegestaan met 200 personen. Zalen met een grotere capaciteit (denk aan een Sportpaleis) mogen tot 70 procent van hun capaciteit gaan of 100 % indien ze de luchtkwaliteit onder de 900 ppm houden. Een mondmasker blijft ook hier wel verplicht. Het Covid Safe Ticket is verplicht vanaf 50 deelnemers binnen en 100 buiten.

Vanaf 1 maart heb je een boosterprik nodig om een geldig Covid Safe Ticket te kunnen voorleggen. Dat betekent dat wie zich voor 1 oktober liet vaccineren met één dosis (enkel Janssen) of twee dosissen (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford) voor 1 maart een boosterprik moet gehad hebben. Anders vervalt de geldigheid van het vaccinatiecertificaat. Ook de geldigheidsduur van het herstelcertificaat wordt op 150 dagen gebracht. Voor wie jonger is dan 18 jaar blijft een tweede prik voorlopig voldoende.

Een volgend overlegcomité is gepland voor midden februari.

Gepubliceerd op  vr 21 jan 2022