Gemeente Gemeente Grobbendonk

Warme dagen? Zorg dragen!

Het gebeurt hier misschien niet zo vaak, maar als het enkele dagen na elkaar zo warm is dat ijsjes spontaan smelten wanneer ze het daglicht zien, dan is het tijd om enkele veiligheidstips in acht te nemen. Vooral kinderen en ouderen kunnen last hebben van extreme hitte en hou je maar beter wat extra in de gaten.

Hou jezelf koel 

  • Draag lichte, loszittende en lichtgekleurde kledij, een hoofddeksel én een zonnebril.
  • Zoek koele plekken op, blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Ga naar het bos en het park om te wandelen.
  • Laat baby's en jonge kinderen bij voorkeur in de schaduw spelen. 
  • Bewaar je inspanningen voor de koelere momenten van de dag (de ochtend en de avond).
  • Koel je lichaam af, neem een lauwe douche, een voetbad of een frisse duik in een zwembad.
  • Laat je kinderen of huisdieren niet alleen achter in een afgesloten wagen. 

Drink voldoende

  • Drink véél als het warm is! Zelfs wanneer je geen dorst hebt. En dan bedoelen we natuurlijk water en geen alcohol. Ook dranken met cafeïne kan je maar beter vermijden. Zij zorgen er namelijk voor dat je vaker naar het toilet moet en je dus nog meer vocht verliest. 
  • Drink regelmatig en vóór je dorst hebt. Kleurt je urine donker of plas je minder dan gewoonlijk? Dan drink je te weinig.
  • Extra tipvoor wie met de wagen, bus of trein naar het werk gaat: neem altijd wat water mee! Dat komt zeker van pas wanneer je onverwacht in de file komt te staan of wanneer je trein/bus in panne valt.

Smeer je huid in 
Hoewel je ten volle wil genieten van het fijne zonnetje en de bijhorende temperaturen, blijf je beter binnen op momenten dat de temperatuur piekt (tussen 11.00 en 15.00 uur). Ga je toch buiten? Vergeet je dan zeker niet in te smeren met zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Herhaal dit om de twee uur.


Warme dagen, zorg dragen            
Heb je familieleden, vrienden of buren die vaak alleen zitten en last kunnen hebben van de warmte? Ga dan geregeld even polshoogte nemen en check of alles in orde is met hen. Vooral oudere mensen zijn heel kwetsbaar bij hoge temperaturen.

Meer info:

www.rodekruis.be/nieuws-kalender/nieuws/veiligheidstips-tijdens-warm-weer

www.warmedagen.be

www.kindengezin.be/veiligheid/zon-en-vakantie/zon

Gepubliceerd op  ma 22 jul 2019