Gemeente Gemeente Grobbendonk

Open Monumentendag - 11 september

11 september is het zo ver: dan vindt de 34ste editie van Open Monumentendag plaats. Open Monumentendag is hét bewijs dat bekend en minder bekend onroerend erfgoed blijft boeien. Het recept is eenvoudig: op de tweede zondag van september stellen honderden erfgoedsites in heel Vlaanderen gratis en vaak uitzonderlijk hun deuren open. Ook in Grobbendonk!

Villa van de familie Philips - exclusief

Bezoek de renovatie van deze modernistische villa aan de Lierse Steenweg in Bouwel. Olivier Philips geeft een rondleiding in en rond het gebouw, dat momenteel in verbouwing is. Daarbij wordt ook de mooie parktuin niet vergeten!

Olivier vertelt met passie over de geschiedenis van de villa, maar ook wat zijn toekomstvisie is op het domein en hoe het gebouw momenteel op een duurzame manier gerenoveerd wordt. Er zal een kleine tentoonstelling van (oude) foto’s en plannen te zien zijn. Om organisatorische redenen is een begeleid bezoek enkel mogelijk na reservatie. De plaatsen zijn beperkt.

Deze activiteit kadert in het traject ‘Modernisme in de Kempen’ en is een samenwerking tussen o.m. IOED’s Erfgoed Noorderkempen, Land van Nete en Aa, Erfgoed Voorkempen, Berg en Nete, De Merode, Stuifzand en AR-TUR. Met de steun van Erasmus+, het programma van de Europese Commissie.

Meer info & reserveren

Met vlag en wimpel

Vlaggen, vaandels, wimpels ... een volkscultuur, gedragen door onze verenigingen. Zij zijn de makers en bewaarders van ons cultureel erfgoed. De vlaggen zijn niet ‘zomaar een lapje stof aan een stok’. Vlaggen betekenen iets.

Mercurius, werkgroep archeologie Grobbendonk organiseert een tentoonstelling rond het rijke vlaggen- en verenigingsverleden van Bouwel en Grobbendonk. Het verhaal van een bepaalde verenigingsvlag, soms grappig of ontroerend, de conservatie en restauratie van vlaggen. 

Kom genieten van de gerestaureerde vlag van de Sint-Sebastiaansgilde, de gerestaureerde vlag van de Oudstrijders (NSB Bouwel) en al die mooie, oude en nieuwe vlaggen die de verenigingen voor ons hebben opgeduikeld.

  • Waar: Parochiekerk Bouwel, Dorp 41
  • Wanneer:
    • Zaterdag 10 en 24 september, van 14.00 tot 18.00 uur
    • Zondag 11, 18 en 25 september, van 10.00 tot 18.00 uur

Meer info: Greet Willems, 0498 33 01 90 of greet.willems@skynet.be

Gepubliceerd op  wo 31 aug 2022