Gemeente Gemeente Grobbendonk

Oproep cultuurraad

Brief opgemaakt door Greet Willems

Cultuur ligt ons allemaal nauw aan het hart.
Welke vereniging we ook zijn, hoe we ook heten, of we natuur of cultuur verkondigen, samen als 1 grote groep lukt ons dat het beste.

Zoals elke groep heeft of hebben jullie daarom een overkoepelende organisatie nodig.
Een groep die zo goed mogelijk jullie belangen behartigt en overbrengt naar het gemeentebestuur en uiteraard naar de inwoners van onze gemeente en daarbuiten.

Deze organisatie bestaat: de cultuurraad!

Dit is een adviesraad die al bestaat sinds eind jaren 90. De vorm van de cultuurraad is hier en daar wat aangepast, de mensen ook, tijden veranderen, zo ook de beleving van cultuur.

De cultuurraad moet bestaan uit 8 leden. Helaas door verhuis en familiale omstandigheden zijn we een paar waardevolle leden kwijt geraakt.

Vandaar deze oproep aan alle verenigingen aangesloten bij de cultuurraad.
Willen jullie aub aan al je leden en of bestuursleden vragen of ze geïnteresseerd zijn om mee te zetelen in de cultuurraad. In deze coronatijden is het zo belangrijk dat mensen terecht kunnen in hun vereniging en dat een vereniging binnen de beperkte mogelijkheden nog allerlei activiteiten kan organiseren. De cultuurraad is er om je daarin te ondersteunen, logistiek te helpen waar mogelijk en zelfs financieel als de voorwaarden juist zijn ingevuld.

Kandidaten vanuit het verenigingsleven kunnen daarbij van nut zijn, jullie weten waar een vereniging nood aan heeft. Dat is één van de belangrijkste taken van de cultuurraad.

Wat doen we nog? Door de jaren heen hebben we 600 jaar Ten Troon georganiseerd, concerten in de Volle Vaart, het Weekend van de Amateurkunsten, helpen bij allerlei activiteiten, bij het optreden van onze aller Bart van Loo o.a.

Leuke dingen, drukke dingen maar ook serieuze dingen! Het elk jaar nakijken van de subsidieaanvraag van de verenigingen, de toetreding van verenigingen bekijken tot de  cultuurraad, de prijs Ten Troon voor artistieke inwoners van onze gemeente …

Omdat wij een adviesraad zijn, het woord zegt het zelf, krijgen wij regelmatig vragen  voorgeschoteld vanuit het gemeentebestuur, bijvoorbeeld: advies rond straatnamen, of rond bestemming van gemeentelijke gronden, rond het opzetten van een museum …

Boeiend is het zeker en vast maar het leuke is ook dat we nu al een goede groep hebben en jij kan dat alleen nog maar meer versterken met je aanwezigheid.

Praktisch: we vergaderen elke 3 de woensdag van de maand, behalve in juli en augustus, met het bestuur van de cultuurraad. 2 keer per jaar organiseren we een algemene vergadering, waarbij ook de afgevaardigden van de verenigingen aanwezig zijn.

Voorlopig hebben we in de cultuurraad 3 werkgroepen:

  • Subsidies
  • Optredens
  • WAK Toeren om te loeren

Wat zijn de voorwaarden om te zetelen in het bestuur van de cultuurraad?

  • Inwoner zijn van onze mooie gemeente
  • Liefst lid zijn van een vereniging
  • Aanwezig zijn als de stemming plaatsvindt van de nieuwe bestuursleden.

Ik hoop dat dit een beetje een overzicht geeft van wat het inhoudt.
Als je nog vragen hebt, of je wil je graag kandidaat stellen, mag je mij altijd contacteren op 0498 33 01 90, greet.willems@skynet.be of guido.vanbaelen@gmail.com