Gemeente Gemeente Grobbendonk

Opruimactie sluikstort Industrieweg

Het lokaal bestuur van Grobbendonk zet zich met man en macht in om het openbaar domein vrij te houden van zwerfvuil en sluikstorten. Jammer genoeg lijkt dit vaak op het spreekwoordelijke ‘dweilen met de kraan open’. De Industrieweg is hier spijtig genoeg een voorbeeld van. Petflessen, blikjes, papier, glas en ander afval, worden er continu gestort in de grachten. De gemeentelijke diensten doen er alles aan om de grachten proper te houden. Tijdens de laatste opruimingsactie is er 12m³ afval uit de grachten van de Industrieweg gehaald!

Er zijn verschillende mogelijkheden om afval milieuvriendelijk en gratis af te voeren:

papier en karton:

  • gratis in de containers van de KWB aan de sporthal in Bouwel (Molendreef)
  • gratis naar het recyclagepark (Industrieweg 28)

glas:

  • gratis in de glasbollen
  • gratis naar het recyclagepark (Industrieweg 28)

petflessen en drankkartons:

  • gratis apart ingezameld naar het recyclagepark (Industrieweg 28)

blikjes:

  • gratis apart ingezameld naar het recyclagepark (Industrieweg 28)

plastiek:

  • ingezameld in de groene restplastiekzak
  • jaarlijks bon voor één gratis rol in de Groboscoop (in editie maart-april) 

Enkel sensibiliseren helpt blijkbaar niet. Helaas moeten we andere middelen inschakelen om zwerfvuil en sluikstort te vermijden. In samenwerking met de bedrijven willen we hier een oplossing voor zoeken. Voorlopig komen er verplaatsbare camera’s te hangen om de sluikstorters op heterdaad te betrappen.

Wanneer er sluikstort ontdekt wordt, dan proberen we te achterhalen wie de vermoedelijke dader is. Deze persoon wordt een belasting aangerekend voor het verwijderen en verwerken van het afval. De belasting is verschuldigd door de eigenaar van de afvalstoffen en door de persoon die gestort heeft. Naast deze belasting krijgt de overtreder ook een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) opgelegd die kan oplopen tot 350 euro.

Wij hopen in de toekomst geen stortplaatsen meer tegen te komen zoals we aan de Industrieweg moesten ervaren… Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden om je afval kwijt te kunnen. Werk met ons mee aan een propere gemeente!

Meer info:
Dienst milieu en groen, tel. 014 50 70 04

Gepubliceerd op  do 24 jan 2019