Gemeente Gemeente Grobbendonk

Rookmelders verplicht vanaf 2020

Woningbranden eisen elk jaar heel wat mensenlevens. Het is vooral de verstikkende rook die hiervoor verantwoordelijk is. Je wordt er immers ’s nachts niet wakker van. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt, moet sinds 1 januari 2013 al rekening houden met een aantal verplichtingen rond het plaatsen van rookmelders. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze verplichtingen voor alle Vlaamse woningen.

Ook voor woningen die worden bewoond door de eigenaar. Per verdieping moet je minstens één rookmelder voorzien. Je kan ze kopen in bijna elke doe-het-zelfzaak of op het internet. Let er wel op dat de rookmelder CE gemarkeerd is en voldoet aan de norm NBN EN 14604.

Als verhuurder ben je verplicht de nodige rookmelders aan te kopen en te plaatsen. Het regelmatig testen en het vervangen van de batterijen is dan weer de plicht van de huurder.

Meer informatie en een duidelijke folder vind je via:

www.wonenvlaanderen.be/rookmelders.

Aan het onthaal van het gemeentehuis kan je rookmelders kopen aan € 16 per stuk. Wegens de grote vraag zijn de rookmelders tijdelijk uit stock bij de leverancier. We verwachten een nieuwe levering vanaf 9 december 2019.

Gepubliceerd op  ma 28 okt 2019