Gemeente Gemeente Grobbendonk

Subsidie in stand houden van bewoonde zwaluwnesten

Als boerenzwaluwen begin april druppelsgewijs terug beginnen te komen uit hun tropisch overwinteringsgebied, dan zie je vaak maar een enkeling. Pas tussen half april en mei arriveert de grote massa. Rond dezelfde periode komt ook de huiszwaluw terug en dit steeds naar het plekje waar ze geboren werd.

Zwaluwen zijn uitzonderlijk nuttige vogels. Eén zwaluw eet wel 50.000 vliegen, muggen en andere insecten per week. Milieuvriendelijkere insectenbestrijders bestaan er niet!

Natuurlijk laat een zwaluw al eens ‘iets’ vallen en dat is vaak de oorzaak dat nesten worden weggehaald. Een plankje aanbrengen onder het nest, een krant of wat zand op de grond, beperken de ‘overlast’ van hun uitwerpselen echter tot een strikt minimum.

Hun nesten zijn als kommetjes, gemaakt van modder met een hele kleine invliegopening, tegen een bij voorkeur witkleurige, overstekende dakrand op het noorden of oosten. Ze verblijven het liefst in stallen en schuren van boerderijen. Ook op beschutte, schemerdonkere plekjes in garages, carports en schuurtjes willen ze maar al te graag hun nest bouwen. Voorwaarde is echter dat ze altijd vrij in en uit kunnen vliegen. Ze zijn dus afhankelijk van onze gastvrijheid.

In de buurt van het woonzorgcentrum in Grobbendonk worden veel zwaluwen gespot. Ook in Bouwel kan je ze vinden in de buurt van de Molenstraat, de Herenthoutse steenweg en Hanegoor.


Zie je zwaluwen in de buurt van je huis, dan kan je ze helpen met het plaatsen van kunstnesten, zodat de zwaluw sneller de weg vindt naar de ideale broedplek onder je dak.

Eigenaars van panden waar huis-, boeren- of gierzwaluwen nestelen, kunnen genieten van een subsidie als zij de nesten in ere houden. De nesten worden gecontroleerd door de gemeentediensten. De subsidieaanvraag kan ingediend worden van 1 mei tot en met 1 juli.

De aanvraagformulieren kan je bekomen bij de dienst milieu en groen (Boudewijnstraat 4) of via www.grobbendonk.be/zwaluwnesten.

Gepubliceerd op  wo 01 mei 2019