Gemeente Gemeente Grobbendonk

UPDATE 21 april (18.30 uur) - Neteland

Er is een nieuwe update vanuit Neteland:

Huisdokters schrijven geen verplaatsingsattesten voor patiënten
De huisdokters krijgen regelmatig de vraag van patiënten om een attest op te maken voor de politie. Dit attest zouden ze dan aan de politie kunnen voorleggen als ze tegengehouden worden en zou dan de essentiële verplaatsing bewijzen. Zo’n attest bestaat niet en de artsen kunnen dit ook niet uitschrijven. Bovendien zou dit teveel papierwerk voor de artsen meebrengen, en meer mensen naar de praktijk brengen. De politie controleert de echtheid van een verklaring op andere manieren. Zeker als je een aanvaardbare verklaring hebt die de politie kan checken, moet je je geen zorgen maken tijdens de controle.

Callcenter behandelde al meer dan 3.000 oproepen
Het callcenter van Neteland heeft de afgelopen weken meer dan 3.000 oproepen behandeld. Dit callcenter wordt al sinds het begin van de coronacrisis bemand door vrijwilligers uit de gemeenten van Neteland, en door medewerkers van de stad Herentals. 
Op weekdagen ondersteunden ze de huisdokters bij het maken van afspraken. Dat ging om 1.793 afspraken. In het weekend ontvingen ze telefoons van burgers. Dat ging om 1.564 oproepen. Sinds de opstart van het callcenter op 21 maart ontvingen ze in totaal 3.357 telefoons. De oproepen zijn afkomstig uit de huisartsenregio Zuiderkempen. Dus naast Herentals, Herenthout, Grobbendonk, Olen en Vorselaar gaat het ook om telefoons uit Balen, Geel, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Mol, Pulderbos, Pulle en Westerlo.
Deze ondersteuning wordt door de huisartsen ten zeerste geapprecieerd en ook bellers reageren zeer positief.
Het callcenter is een samenwerking tussen de huisartsen en de vijf gemeenten van Neteland. De technische kant van het callcenter wordt geregeld door de informaticadienst van de stad Herentals. Het callcenter bevindt zich in de kelder van het administratief centrum.
We willen alle vrijwilligers danken voor hun inzet in deze moeilijke tijden. Hun werk wordt ten zeerste gewaardeerd.

Hoe vraag ik mijn pensioen aan?
Alle pensioenpunten zijn momenteel gesloten door de corona-maatregelen, maar zij blijven je wel helpen bij je pensioenaanvraag of de IGO via de gratis Pensioenlijn 1765. Zo heb je rechtstreeks contact met een pensioenexpert om de nodige documenten in te vullen. Bel de gratis Pensioenlijn 1765, kies Nederlands en druk 3 en 1. De experten helpen je graag verder met het invullen van de documenten. 
Je kan je aanvraag ook doen via www.mypension.be. Hiervoor heb je je elektronische identiteitskaart (eID) en een kaartlezer nodig. Je kan je ook aanmelden via Itsme®, een erkende elektronische identificatiedienst op uw smartphone.

Wie verras jij met een dikke merci in deze bijzondere tijden?
Wil je graag je buren bedanken voor hun hulp in tijden van corona? Verdient jouw beste vriend een schouderklopje omdat hij je dagelijks telefonisch oppept? Of wil je graag een specifieke zorgverlener, winkelbediende of postbode laten weten dat je zijn of haar werk enorm waardeert? Stuur eens een kaartje! Nog tot en met 26 april vindt de ‘Week van de dikke merci’ plaats. Tijdens deze week biedt ouderenvereniging OKRA een platform aan met mooie digitale kaartjes die je kan sturen naar iemand die je graag even in de bloemetjes wil zetten. Je kan je boodschappen ook delen op sociale media. 

Breng gekwetste dieren naar VOC Neteland
Tijdens je wandeling of fietstocht kan je dieren tegenkomen die verzorging nodig hebben, zoals vogels, eekhoorntjes, haasjes of konijntjes. Een wild dier heeft gespecialiseerde verzorging nodig. Neem een gekwetst dier dus niet mee naar huis om zelf voor te zorgen (ook niet voederen of laten drinken) maar breng het naar VOC Neteland (Langstraat 29/1, 2270 Herenthout). 
Het VOC is een Vlaams opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. Hun taak bestaat erin om op deskundige wijze dieren in nood op te vangen, te verzorgen en na revalidatie terug vrij te laten in de natuur. 
Stel je eerst de vraag of het dier werkelijk in nood is. Is het gewond? Is het een jong dier dat hulp nodig heeft? Bij twijfel contacteer je het VOC Neteland via 014 51 40 41. Vooraan aan het VOC staat een opvanghuisje waar je het dier kan achterlaten.
Een dier in nood brengen is wettelijk erkend als een essentiële verplaatsing.
Meer info: http://www.vocneteland.be/

Wandelaars, honden aan de leiband!
De natuur is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond mee uit wandelen te nemen. Niets leukers dan een stevige wandeling met de trouwe viervoeter. Dit houdt zowel baasje als hond in een optimale conditie. Dit is ook nu geen probleem, maar...
Vooral in de lente is de natuur heel kwetsbaar. De natuur is dan één grote kraamkliniek. Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren, fazanten… en ook reekalfjes. Die liggen tijdens hun eerste levensdagen stil in het gras of tussen bladeren en struiken in het bos. Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen hen dan in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren angstig, waardoor een ouderdier niet (tijdig) terugkeert naar het jonge dier.
Je hond laten spelen of zwemmen in poelen en plassen mag ook niet, omdat het watervogels opschrikt. Die rusten, vooral tijdens de trekperiode, graag uit op een mooie waterplas om weer op krachten te komen. Als een hond hen verstoort, vliegen ze met grote groepen tegelijk op en verliezen ze onnodig veel energie. Net die energie is noodzakelijk om hun lange reis tot een goed einde te brengen.
Elk jaar sterven er bovendien verschillende dieren omdat ze doodgebeten worden door een loslopende hond.
Conclusie: Ook nu zijn honden van harte welkom in de natuur, maar enkel aan de leiband!

Gepubliceerd op  di 21 apr 2020