Gemeente Gemeente Grobbendonk

UPDATE 23 juli - Nationale Veiligheidsraad kondigt bijkomende mondmasker- en registratieplicht aan zonder verdere versoepelingen

De Nationale Veiligheidsraad zat donderdag 23 juli opnieuw samen over de verdere aanpak van het coronavirus. Omwille van een nieuwe heropflakkering van het coronavirus in ons land komen er geen nieuwe versoepelingen. Er komen daarentegen wel enkele bijkomende maatregelen om het virus terug te dringen.

Mondmaskers

Vanaf zaterdag 25 juli wordt de verplichting tot het dragen van een mondmasker verder uitgebreid:

  • voor klanten in de horeca. Enkel wanneer je aan tafel zit, mag je het mondmasker afzetten.
  • op openbare markten, rommelmarkten, kermissen, winkelstraten, ...
  • in alle openbare gebouwen. 
  • op andere plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn en afstand houden moeilijker is (zowel publiek als privé).

Het dragen van een mondmasker was eerder al verplicht:

  • in winkels en winkelcentra.
  • in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken.
  • op het openbaar vervoer.
  • voor marktkramers en hun personeel.
  • voor contactberoepen en hun klanten vanaf de leeftijd van 12 jaar.
  • voor het horecapersoneel in de zaal en in de keuken, met uitsluiting van functies waarvoor een afstand van 1,5 meter kan worden gerespecteerd.

Opgelet: mondmaskers zijn slechts een bijkomende bescherming. Het blijft van groot belang om de zes gouden regels strikt te blijven opvolgen.

Persoonlijke bubbel

De bubbel van 15 personen per week blijft behouden. Hou je hier strikt aan!

Horecabezoek

Vanaf zaterdag 25 juli moet de horeca verplicht aanwezigheidslijsten bijhouden. In geval van een besmetting kan zo contactopsporing vergemakkelijkt worden. Deze lijsten kunnen enkel en alleen voor dit doeleinde gebruikt worden. Na 14 dagen zullen deze registratielijsten worden vernietigd. Horecazaken kunnen, op de website van FOD Economie, een standaardformulier terugvinden dat ze kunnen gebruiken voor registratieplicht.

Nachtwinkels

Het sluitingsuur van nachtwinkels wordt vervroegd naar 22.00 uur om samenscholingen tegen te gaan.

Op vakantie?

Respecteer alle veiligheidsregels ook wanneer je op vakantie bent in het buitenland. Ook daar is het virus nog steeds aanwezig.

Wanneer je terugkeert uit een land met een oranje label, is het aangeraden om in quarantaine te gaan en een test te laten afnemen. Een quarantaine en testafname zijn verplicht wanneer je terugkeert uit een regio met een rood label.

Iedereen die terugkeert uit het buitenland is verplicht om 48 uur voor terugkomst een formulier in te vullen, ongeacht het label dat je vakantieland toegekend kreeg. 
Op de website van FOD Buitenlandse zaken vind je hierover de meest recente info terug.

Lokaal bestuur volgt alles op de voet op!

De rol van de lokale besturen in de strijd tegen het virus wordt belangrijker. Burgemeesters zullen in de toekomst kunnen ingrijpen wanneer er zich binnen hun gemeente een besmettingshaard voordoet, met in het meest verregaande scenario een lokale lockdown.

Samen zorgen we voor elkaars veiligheid.

Gepubliceerd op  do 23 jul 2020