Gemeente Gemeente Grobbendonk

UPDATE 28 juli - Strengere maatregelen tegen coronavirus: mondmaskers verplicht, kleinere bubbels en avondklok

De Nationale Veiligheidsraad heeft maandag 27 juli nieuwe maatregelen bekendgemaakt in de strijd tegen het coronavirus. In de provincie Antwerpen gelden er nog enkele bijkomende verstrengingen. Deze nieuwe maatregelen zijn vier weken geldig maar kunnen nog verlengd of gewijzigd worden.

Bijkomende maatregelen voor heel het land

Vanaf woensdag 29 juli gelden de volgende nieuwe maatregelen voor het hele land. 

Vaste sociale bubbel van vijf
Een gezin (lees: alle mensen die onder hetzelfde dak wonen) mag maximaal vijf vaste personen ontmoeten in haar sociale bubbel. Kinderen onder de twaalf jaar worden hier niet bijgeteld. De vijf personen zijn mensen waarmee je, naast jouw gezin, nauw contact mag hebben. De veiligheidsafstand van 1,5 meter moet hier niet worden gerespecteerd.

Niet-begeleide bijeenkomsten met maximaal 10 personen
Naast je sociale bubbel mag je ook nog samenkomen in een groep van maximaal 10 personen. Kinderen jonger dan 12 jaar tellen niet mee. Het gaat om uitstappen of andere bijeenkomsten met vrienden of familie. Bij deze samenkomsten (los van je bubbel) ben je verplicht de hygiënemaatregelen en veiligheidsafstand van 1,5 meter te respecteren. Deze maatregel geldt niet voor zomerkampen en speelpleinwerking voor jongeren. Opgelet: met deze contacten kan je dus niet op restaurant gaan omdat je daar de sociale afstand niet kan bewaren. Op restaurant kan je in principe enkel nog met je sociale bubbel.

Evenementen: 100 mensen indoor, 200 mensen outdoor
Het aantal personen op evenementen wordt ingeperkt naar 100 mensen indoor en 200 mensen outdoor. Mondmaskers zijn verplicht op evenementen. Het lokaal bestuur herbekijkt ook alle evenementen. Als ze een risico vormen, worden ze geannuleerd.

Een kort winkelbezoek in je eentje
Je moet alleen winkelen. Dit geldt niet voor minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben. Ga enkel naar de winkel als dat nodig is en beperk je bezoek tot maximaal 30 minuten. Op afspraak mag je langer winkelen. De solden gaan door. De maatregel om gratis treinreizen aan te bieden, wordt uitgesteld tot september. Dat om drukte op bepaalde plaatsen te voorkomen. 

Uitbreiding registratieplicht
Je moet je contactgegevens (naam, telefoonnummer, mailadres) voortaan, naast de horeca, ook geven in wellnesscentra en bij sportlessen. Deze bijkomende registratieplicht moet contactopsporing vergemakkelijken.

Bijkomende maatregelen voor de hele provincie, dus ook voor Grobbendonk

Deze maatregelen treden in werking in de loop van dinsdag 28 juli.

Avondklok
Er geldt een avondklok in de provincie, waarbij je van 23.30 tot 6.00 uur verplicht thuis moet zijn. Dit geldt niet voor noodzakelijke verplaatsingen zoals naar het werk of het ziekenhuis.

Horeca
Cafés en restaurants moeten sluiten om 23.00 uur. In de horeca moet er altijd een veiligheidsafstand van 1,5 meter zijn tussen groepen. Dit betekent dat tafels meer dan 1,5 meter uit elkaar moeten staan of dat er een fysieke afscheiding voorzien wordt. Je mag enkel naar de horeca met je eigen gezin of je eigen sociale bubbel. Je blijft aan je eigen tafel zitten. Als je naar het toilet gaat, doe je een mondmasker aan.

Uitbreiding mondmaskerplicht op publiek domein
Op het hele grondgebied van de provincie geldt er een mondmaskerplicht op het volledige publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Met andere woorden: eigenlijk draag je dus altijd een mondmasker van zodra je je woning verlaat, ook wanneer je bijvoorbeeld gaat wandelen met je hond. Zorg er dus voor dat je altijd een mondmasker bij hebt! Tijdens het eten of drinken geldt de verplichting niet.

Sporten
Individuele contactsporten worden verboden, ploegsporten mogen alleen voor jongeren tot 18 jaar.

Telewerk
Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is. 

Markten
Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels: kom alleen of in het gezelschap van een minderjarige/met een begeleider in het geval van een hulpbehoevende. Ga enkel naar de markt wanneer het nodig is en beperk je bezoek tot maximaal 30 minuten. Kramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet langer toegelaten.

Bijkomende maatregelen voor de zwaar getroffen zone rond Antwerpen 
In de gemeenten Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle, Hemiksem en Rumst gelden extra maatregelen. Daar zijn alle evenementen en feesten verboden. Feestzalen en fitnesscentra moeten sluiten. Dit is op dit moment niet van kracht in Grobbendonk.

We vragen aan onze inwoners om zoveel mogelijk in je eigen gemeente of regio te blijven. Mensen uit andere provincies worden opgeroepen om niet naar de provincie Antwerpen te komen wanneer dat niet noodzakelijk is. 

Neem je verantwoordelijkheid, zowel in eigen land als op vakantie in het buitenland. Sta stil bij je eigen bijdrage in de strijd tegen het coronavirus. Enkel door allemaal ons steentje bij te dragen en de richtlijnen te respecteren, kunnen we het coronavirus terugdringen. Zorg voor jezelf én voor anderen.

De crisiscel Neteland staat in contact met de federale en provinciale overheid en brengt je op de hoogte van wijzigingen, aanvullingen en verduidelijkingen. Volg de communicatiekanalen van het lokaal bestuur voor meer informatie.

Gepubliceerd op  di 28 jul 2020