Gemeente Gemeente Grobbendonk

Veilig terug naar school!

Vanaf maandag 2 september is het zover, de schooltijd is weer aangebroken! De lokale politie Neteland organiseert traditiegetrouw de actie 'Veilig naar school' door het plaatsen van borden en extra verkeerstoezicht en snelheidscontroles. Ga je met de fiets? Lees dan onze tips om veilig op school te geraken!

Is je fiets in orde?
Kijk na of je remmen, lichten en versnellingen nog goed werken. Zijn je banden hard genoeg opgepompt? Misschien ben je tijdens de vakantie gegroeid en staat je zadel te laag!  Ga desnoods naar je fietsenmaker om alles tip top in orde te zetten.

Verken de weg naar school
Zeker voor kleine kinderen die voor het eerst met de fiets naar school gaan, is het belangrijk om de weg naar school te verkennen. Zo kan je hen wijzen op alle gevaarlijke punten en hoe ze zich daar moeten gedragen. Kies ook niet de kortste, maar wel de veiligste weg.

Gebruik je armen en je ogen
Steek je arm uit als je wil afslaan. Zoek op kruispunten en rotondes oogcontact met de bestuurders.

Val op!
Draag een fluohesje of felgekleurde kledij. Vind je dit niet hip? Er bestaan ook fluorescerende overtrekken voor je boekentas.

Rotondes
Let altijd goed op aan een rotonde. Ga er niet vanuit dat de autobestuurder jou heeft opgemerkt.

Luister naar signaalgevers
Staan er verkeersbrigadiers of politieagenten het verkeer te regelen? Volg dan zeker hun aanwijzingen.

Boekentashouders
Is je boekentas te zwaar? Bij je fietsenmaker kan je een rekje halen dat je op je bagagedrager kan monteren. Dit rekje zorgt ervoor dat je boekentas niet van je fiets valt. Zonder een boekentas op je rug is het ook makkelijker om achter je te kijken

Laat je niet afleiden
Lees geen berichten op je fiets. Dat is onveilig én verboden!

Draag een fietshelm
Dankzij een helm ben je beter beschermd tegen hoofd- en hersenletsels.

Politiezone Neteland steekt alvast een handje toe met de actie Veilig naar school.

Actie veilig naar school
Tijdens de eerste helft van september leidt lokale politie Neteland het schoolverkeer in goede banen. Grote borden langs de invalswegen wijzen de weggebruikers op de drukte bij het begin van het schooljaar.

Tijdens de actie houdt de politie het verkeer in het oog aan drukke kruispunten, invalswegen en in de onmiddellijke omgeving van de scholen. Automobilisten, fietsers en voetgangers worden op hun plichten gewezen. De aandacht gaat vooral uit naar het gedrag van autobestuurders tegenover fietsers en voetgangers, naar het dragen van de veiligheidsgordel, het gebruik van kinderzitjes en het parkeergedrag bij het uit of instappen van de kinderen. Fietsers moeten er voor zorgen dat ze met een fiets naar school komen die in orde is, met de nodige verlichting en reflectoren.

Waar de politie zich in de omgeving van de scholen richt op het begeleiden van het verkeersgedrag aan de scholen, zal ze minder mals zijn voor snelheidsovertreders!Gepubliceerd op  ma 26 aug 2019