Gemeente Gemeente Grobbendonk

Wapen je tegen phishing en smishing

Een coronapremie van 325 euro? Valse sms’en of e-mails met een link om vakantiegeld te kunnen ontvangen of onverwachts terug te trekken van de belastingen? Laat je niet vangen. Je hebt hier te maken met online fraude via phishing of smishing. Sinds het begin van de coronacrisis zijn deze pogingen sterk toegenomen.

Wat is phishing? En wat is smishing?
Phishing is een vorm van internetfraude waarbij een cybercrimineel probeert gevoelige info (wachtwoorden, bankgegevens, …) van je te ontfutselen. Met deze gegevens krijgt de oplichter toegang tot je bankrekening, je identiteit of je accounts. Potentiële slachtoffers worden benaderd via mail, telefoon of sociale media.

Steeds vaker wordt ook sms gebruikt om berichten te versturen die valse links bevatten met de bedoeling mensen op te lichten: SMS-phishing of smishing. Naarmate meer transacties digitaal verlopen, worden cybercriminelen ook talrijker en creatiever.

Cybercriminelen spelen met je emoties
Cybercriminelen maken misbruik van iets waar je in gelooft of van iemand die je vertrouwt. Daarom lijken veel valse berichten van betrouwbare instanties te komen, zoals een overheid, een bank of een koerierdienst. Ze proberen ook vaak in te spelen op angst, of gebruiken de actualiteit om je nieuwsgierig te maken. We zien bijvoorbeeld verschillende valse berichten opduiken die een coronapremie beloven.

Je kreeg een verdacht bericht, wat nu?
Vermoedelijke valse berichten meld je via e-mail aan verdacht@safeonweb.be. Daarna verwijder je ze best meteen.

Heb je je gegevens toch doorgegeven?

  • Waarschuw je vrienden dat je hen een vals bericht hebt doorgestuurd.
  • Als je een wachtwoord hebt doorgegeven, dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan overal onmiddellijk.
  • Als je je creditcardgegevens hebt doorgegeven, verwittig je onmiddellijk Cardstop (www.cardstop.be of 070 344 344).

Heb je schade geleden door smishing of phishing? Dien dan altijd klacht in bij de lokale politie. Stuur het bericht zeker ook naar verdacht@safeonweb.be.

Meer info: www.safeonweb.be

Gepubliceerd op  ma 21 dec 2020