Gemeente Gemeente Grobbendonk

Warme dagen, zorg dragen

Die warme dagen. We verlangen er met zijn allen elk jaar opnieuw naar. Maar dat lekkere weer heeft soms minder prettige gevolgen. Want elk jaar sterven nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Stevige zonnestralen op komst? Bereid je goed voor en breng tijdens deze periode een extra bezoekje aan alleenwonende ouderen of chronisch zieken.  

Zorg voor anderen
Heb je familieleden, vrienden of buren die vaak alleen zitten en last kunnen hebben van de warmte? Ga dan geregeld even polshoogte nemen en check of alles in orde is met hen. Vooral oudere mensen zijn heel kwetsbaar bij hoge temperaturen.

Baby of jonge kinderen in de buurt? Help ze om voldoende te drinken. Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet als je twee minuutjes naar de winkel moet.

Denk ook aan je huisdieren, landbouwdieren en de kleine diertjes in en rond je tuin. Ook zij hebben last van de hitte. Op deze website vind je alvast enkele tips waarmee je je dier kan helpen de hitte te trotseren. Belangrijk is om voor verkoeling te zorgen en inspanningen te vermijden.

Drink voldoende
Drink véél als het warm is! Zelfs wanneer je geen dorst hebt. En dan bedoelen we natuurlijk water en geen alcohol. Ook dranken met cafeïne kan je maar beter vermijden. Zij zorgen er namelijk voor dat je vaker naar het toilet moet en je dus nog meer vocht verliest. 

Drink regelmatig en vóór je dorst hebt. Kleurt je urine donker of plas je minder dan gewoonlijk? Dan drink je te weinig.

Extra tip voor wie met de wagen, bus of trein naar het werk gaat: neem altijd wat water mee! Dat komt zeker van pas wanneer je onverwacht in de file komt te staan of wanneer je trein/bus in panne valt.

Smeer je huid in 
Hoewel je ten volle wil genieten van het fijne zonnetje en de bijhorende temperaturen, blijf je beter binnen op momenten dat de temperatuur piekt (tussen 11.00 en 15.00 uur).

Ga je toch buiten? Vergeet je dan zeker niet in te smeren met zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Herhaal dit om de twee uur.

Wanneer hulp zoeken?
Heeft de zon of warmte je toch te pakken? Dan neem je best op tijd maatregelen. Banale symptomen als hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen.

Voel je je niet lekker op een heel warme dag? Drink dan zeker meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Als je toch twijfelt is het goed om je huisdokter te bellen. Handig dus als je zijn of haar nummer op zak hebt.

Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte? Dat kan bijvoorbeeld braken zijn of overvloedig zweten, kortademigheid, een hoge lichaamstemperatuur, …. Dan is het goed om meteen de spoeddiensten te bellen. Koel de persoon in moeilijkheden af en pas eerste hulp toe indien nodig.

Meer info: www.warmedagen.be