Gemeente Gemeente Grobbendonk

Warme dagen? Draag ook zorg voor je huisdieren!

Draag tijdens deze warme dagen niet alleen zorg voor anderen, maar denk ook aan je huis- en landbouwdieren en zelfs aan de kleinere diertjes in en rond je tuin. Want ook zij hebben last van de hitte. Dankzij enkele tips kan je deze dieren helpen om de hitte te trotseren.

De meeste huisdieren kunnen niet goed tegen hoge temperaturen. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Hou je huisdier dus extra in het oog bij warm weer. Hier alvast enkele tips.

  • Bij warm weer eten dieren minder en drinken ze veel meer. Zorg daarom voor voldoende vers (maar geen ijskoud) drinkwater. Hou er rekening mee dat het water snel verdampt. Voorzie daarom extra drinkbakken die niet kunnen worden omgestoten.
  • Zorg dat je dier steeds verkoeling of een plekje in de schaduw kan opzoeken.
  • Ook dieren kunnen verbranden, vooral als ze een witte of lichte vacht hebben. Smeer de diertjes in met een speciale zonnebrandcrème (factor 30 of meer) die niet giftig is. Test de crème eerst even uit op een klein stukje huid om te zien of het dier niet allergisch reageert.
  • Heet asfalt en straatstenen veroorzaken brandwonden. Laat je hond dus nooit op heet asfalt, tegels of zand lopen.
  • Laat je dier nooit alleen achter in de auto! Zelfs bij relatief milde buitentemperaturen of op een schaduwrijke plek loopt de temperatuur in de auto razendsnel op.
  • Vermijd oververhitting. Bij oververhitting zien de dieren er vermoeid of levenloos uit. Vaak houden ze de bek of snavel open en hijgen ze. Help je dier dan af te koelen. Breng het dier direct naar een koelere kamer of schaduwplek. Maak de onderkant van het dier nat met lauw water of leg het dier op een frisse, natte handdoek. Je kan ook de poten en buik afspoelen met lauw water. Gebruik geen te koud water, want dan gaan de bloedvaten dicht zodat de overtollige warmte niet weg kan. Voorzie koel drinkwater en laat het dier iedere paar minuten een klein beetje drinken. Raadpleeg je dierenarts als je dier zich na enkele minuten niet beter voelt.

Meer info: www.huisdierinfo.be/dieren-en-warm-weer

Gepubliceerd op  do 06 aug 2020