Gemeente Gemeente Grobbendonk

Wat te doen met je bladafval?

Grobbendonk heeft heel wat mooie bomen in het straatbeeld. Deze bomen hebben hun nut en zijn van ecologisch belang, maar kunnen in het najaar hinder veroorzaken door hun bladval.

De afgevallen bladeren zorgen voor gladde stoepen of kunnen rioolkolken verstoppen. De groendienst heeft in de herfst de handen meer dan vol, maar gelukkig hebben veel buurtbewoners de gewoonte om de bladeren zelf op te ruimen. Om de buurtbewoners te helpen, plaatst de gemeente in verschillende straten bladkorven. Hierin mogen alleen bladeren van bomen die tot het openbaar domein behoren. Er hoort dus geen groenafval in of bladeren van bomen en struiken afkomstig van privé-eigendom. De groendienst komt verschillende keren langs om de verzamelde bladeren op te halen. In straten waar geen bladkorven staan, veegt de gemeente de bladeren op.

We danken alle inwoners die ons op deze manier helpen bij het ruimen van de bladeren!

Probeer de bladeren zoveel mogelijk zelf te verwerken. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. Diegenen die de bladeren als afval beschouwen kunnen het bladafval gratis afleveren op het recyclagepark tussen 17 september en 21 december 2019 of je kan het meegeven met het ander gft-afval.

Bijeengeharkte herfstbladeren (een combinatie van verschillende soorten is ideaal) kan je ook gewoon laten liggen, ze vormen een isolatielaag, geven de bodem een winterjasje en worden ter plaatse humus voor bomen, struiken en bloemen. Hierdoor wordt het bodemleven gestimuleerd.

Gepubliceerd op  ma 16 sep 2019